You dont have javascript enabled! Please enable it! Måla om träfasaden med akrylatfärg | dinbyggare.se

Måla om träfasaden med akrylatfärg

Träfasad med akrylatfärg

Akrylatfärger är en av de färger på marknaden som är vattenlösliga. Den är enkel att använda, håller bra och kan användas till nästan all målning, inte minst fasader. Akrylatfärgerna kallas ibland för plastfärg, och det är faktiskt precis vad det är.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Innehåll

Akrylat utvecklades under mitten av 1900-talet, då den industriella och tekniska utvecklingen möjliggjorde att vi började använda plaster i högre utsträckning. Akrylatfärgen blev snabbt populärt, då det är ett miljövänligare alternativ än alkydfärgerna, och mindre farligt att arbeta med.

Bindemedlet i färgen är akrylat, en sorts plastkulor som binds samman när färgen torkar. Förutom de bindande plastkulorna innehåller akrylatfärgen pigment och vatten. Pigmentet är ofta kemiskt framställt.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Akrylatfärg

Det finns i stora drag två typer av akrylatfärg att välja mellan: den rena akrylatfärgen och den lösningsmedelsburna akrylatfärgen. Båda två används flitigt som fasadfärg.

Det finns också alkyd/akrylathybrider på marknaden. Färgerna håller en hög till halvmatt glans beroende på fabrikat och är heltäckande. Det betyder att ådringen inte syns igenom på träet efter att akrylatfärgen målats på.

Färgen tränger heller inte igenom träet, utan lägger sig som ett lager på ytan som skyddar träet.

Målning

För att en akrylatfärg ska sitta bra och inte ligga för tätt emot träet behövs en skyddande grundning av träet. Om ingen grundfärg används täpper akrylatfärgen till porerna i träet, som då kan röta.

Det omålade träet behöver oljas ordentligt först, för att sedan grundmålas med en särskilt akrylatfärg, tillverkad för just grundning. Ett alternativt är att grundmåla med en oljegrundfärg. Sedan ska två stycken färglager målas på fasaden för bästa resultat.

Det går att måla akrylatfärg på alkydfärg, om man vill. Det går inte att lägga på akrylatfärg med bra resultat på slamfärger eller linoljefärger.

Fördelar

En stor fördel med akrylatfärgen är att den är lätt att måla med och håller sin färg år efter år. Färgen kan hålla upp till sexton år utan att förlora sin glans.

Det finns många olika akrylatfärger på marknaden. Alla håller inte måttet för den kvalitet som kan förväntas av en färg som ska vara på fasaden år efter år.

Men i allmänhet är akrylatfärgen faktiskt en av de mer beständiga. Akrylatfärgen har också en mycket kort torktid, vilket underlättar målningen markant. Det tar enbart några timmar för färgen att torka.

Färgen kan användas på flera olika material, såsom betong, fibercement, trä utomhus och inomhus. Ännu en fördel är att akrylatfärgen, om det behövs, späds med vatten.

Även penslar och annat som använts till färgen kan rengöras i vatten. Det gör den fördelaktig ur miljöperspektiv. Plånboken blir också glad, då akrylatfärg i allmänhet är ganska prisvärd.

Nackdelar

Om akrylatfärgen läggs på rent trä kan den ge upphov till röta. När ett hus väl är målat med akrylatfärg är det det som gäller vid ommålning. Det går inte att måla på någon annan färgtyp på akrylatfärgen vid ommålning. Då måste fasaden bytas ut, alternativt all färg skrapas bort.

Det behövs också omfattande arbete för att rädda en fasad där akrylatfärgen blivit gammal. När akrylatfärg väl släpper är det stor risk att den flagar bort i stora sjok. Det ser inte snyggt ut.

En del uppfattar akrylatfärgen som plastig och att den ser konstgjord ut. Det är därför den har fått smeknamnet plastfärg. En akrylatfärg passar sällan på hus i gammal stil. Då krävs en mer traditionell färg, gärna en färg som låter träets ådring lysa igenom, för att få det där rustika utseendet.

Relaterade artiklar

Se alla målarartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se