Hur måla tak inomhus – Så gör du steg för steg

Målar innertak med roller

I den här artikeln om att måla tak inomhus hittar du tips och steg för steg beskrivningar med förklarande bilder som visar dig hur man målar innertak.

När tapeten har blivit fläckig och ful eller den målade väggen har fått många märken, är det ofta en signal till oss att vi behöver fräscha upp väggarna. Ett gulnat innertak lägger vi däremot mera sällan märke till. Trots att man kanske inte tänker på taket blir skillnaden markant när man målar om taket.

Artikelns innehåll och genvägar

1. Kontrollera vilken färg du har i taket »
2. Vilken färgkulör vill du ha på taket »
3. Välj rätt färgglans för tak inomhus »
4. Verktyg och material du behöver när du ska måla innertak »
5. Förarbete innan du börjar måla taket »
6. Tips när du ska spackla tak »
7. Så rollar du ett tak inomhus för att minimera färgränder »
8. Så målar du taket steg för steg »
9. Relaterade måleriprojekt med steg för steg beskrivningar »

Kontrollera vilken färg du har i taket

Innan du börjar måla är det viktigt att du tar reda på vilken typ av färg som har används tidigare på ditt innertak. Vilken färg som har använts tidigare avgör vilken typ av färg du ska använda dig av för att måla om ditt innertak.

Gör så här för att analysera befintlig takfärg. Testa ytan genom att gnugga med en i vatten urvriden svamp.

Limfärg

Om färgen löser upp sig är det med största sannolikhet limfärg. Limfärgen är vattenlöslig och användes fram till 60-talet i svenska hem. Innertak som är målat med limfärg måste tvättas mycket grundligt. Använd ljummet vatten och tvätta noggrant med en svamp tills all färg har löst sig och försvunnit. Måla takytan med en vattenburen grundfärg för att få bättre vidhäftning innan du målar.

Kalkfärg

Om ytan inte löses upp med vatten men färgar av sig på en trasa eller när du drar med din torra handflata över den, är det istället troligt att taket är målat med kalkfärg. Kalkfärg ska inte tvättas utan borstas av noggrant tills ytan blir fast. Torka därefter av eller dammsug ytan. Grundmåla med en vattenburen grundfärg för att få bättre vidhäftning innan du målar takytan.

Latexfärg

Om färgen inte löses upp med vatten eller färgar av sig på en torr trasa är det en latexfärg (även kallad akrylatfärg). Rentvätta takytan med en svamp och ljummet vatten. Om taket är väldigt smutsigt bör du använda målartvätt för att tvätta bort fett och smutsfläckar.

Det kan verka onödigt att lägga ner så mycket arbete på att tvätta ett tak som ändå ska målas över, men så är det inte. Det lönar sig med att göra ett ordentligt underarbete i längden och slutresultatet blir bättre.

Chansa inte, om du målar med latexfärg direkt ovanpå en befintlig limfärg eller kalkfärg är risken stor att den underliggande färgen som latexfärgen är fäst i släpper från underlaget och rasar i golvet.

Vilken färgkulör vill du ha på taket?

Den vanligaste kulören på ett inomhustak är utan tvekan vit, men du kan naturligtvis leka med nyanser även här. Tänk bara på att ju mörkare färgsättning du väljer, desto mindre upplevs rummet.

Ett tak i mättad kulör “slukar” också ljuset och rummet blir mörkare. De här effekterna kan du naturligtvis dra nytta av om du vill “sänka” innertaket eller få en varmare och mer intim stämning i ett större rum.

När du målar ett helt nytt innertak arbetar du under i stort sett samma förutsättningar som vid ommålning. Den enda egentliga skillnaden är att spacklingsarbetet är mer omfattande vid nymålning.

Slå in alla spikhuvuden i taket noga och spackla därefter över dem. Om du inte har valt gipsskivor med fasad kant, bör du spackla igen och slipa alla skarvar mellan plattorna.

Därefter ska du limma glasfiberremsor över skarvarna, bredspackla och slipa ytterligare en gång. Eftersom taket ska se “helt” ut, bör du räkna med att spackla och slipa i flera omgångar med torktid emellan.

Viktigt att välja rätt färg för tak i badrum och tvättstuga

Det är viktigt att tänka på att badrum är fuktiga likaså tak i tvättstugor. I badrum och tvättstuga ska man använda en våtrumsfärg för tak. Förutom att välja rätt färg till våtrum är det väldigt viktigt att följa färgtillverkarens bruksanvisningar och instruktioner för att minimera risken för fuktskador.

Välj rätt färgglans för tak inomhus

Den vanligaste färgglansen på färger till innertak har ett glansvärde på 2 – 3 denna färgglans ger en helt matt yta. Anledningen att man väljer en helmatt kulör till innertak är att man vill undvika ljusreflexer från taklampor och fönster. Denna färgglans är vanligast för inomhustak i hall, sovrum och vardagsrum.

I kökstak brukar man använda en sidenmatt färg. En sidenmatt färg har ett högre glansvärde som har ett glans mellan 11-29. Ett högre glansvärde reflekterar ljuset bättre och är lättare att hålla ren från matos fettstänk.

Verktyg och material du behöver när du ska måla innertak:

Verktyg du behöver när du ska måla innertak

Verktyg:
En stege är självklar vid målning av tak. 1. Färgtråg 2. Roller 3. Liten rund pensel 4. Förlängningsskaft 5. Hink 6. Svamp 7. Borste 8. Stålspackel 9. Slipkloss 10. Styv pappskiva.

Material:
Spackel, Latexfärg för tak, Maskeringstejp, Skyddspapper för golv, Täckplast, Slippapper (finkornigt)

Steg 1: Förarbete innan du börjar måla taket

Tips när du ska spackla tak

Var alltid noga med att slipa alla spacklade ytor i taket tills de känns släta och jämna. Slarvar du med slipningen syns de spacklade ytorna genom färgen som blanka fläckar.

Det är vanligt att de sparmålade ytorna avviker något från de rollade. Det kan se ut som små skiftningar i nyansen. Detta beror på att man gärna använder rikligt med färg på penseln, men är snålare med färg på rollern.

För att få ett bra slutresultat bör du vara så “rättvis” du kan och använda lika mycket färg vid båda målningssätten.

Så rollar du ett tak inomhus för att minimera färgränder

Vi utgår från att du har ett fönster i rummet där du ska måla taket. Tak kan bli väldigt flammiga (färgränder) om du inte målar taket på rätt sätt. Du får räkna med du får rolla taket två gånger och ibland t.o.m. tre gånger om färgränderna syns för mycket. Tänk på att det skvätter när du rollar tak, en keps rekommenderas.

Använd rikligt med färg på rollern och måla taket i c:a 50 cm breda fält.

  • 1. Börja med att måla taket parallellt med väggen där fönstret sitter.
  • 2. Måla taket i riktning mot och i från fönstret.

Steg 2: Så målar du taket steg för steg

Tips!

Är du en någorlunda rutinerad målare kan du lägga upp takmålningsarbetet lite annorlunda. Gör först hela sparmålningsarbetet både första och andra målningen.

Ska du måla stuckaturer är det mycket viktigt att du lägger färg utanför listverket med så pass bred marginal att du är säker på att du sedan kan komma åt att överlappa med rollern.

När du är helt färdig med den tidsödande sparmålningen och färgen torkat, kan du rolla de släta ytorna. Den här arbetsordningen går något snabbare. Var dock extra noga med att fördela färgen så jämnt du kan eftersom misstagen med denna teknik är svårare att upptäcka och rätta till.

Uppdaterad: 2022-01-11

Relaterade måleriprojekt med steg för steg beskrivningar

Se alla målarartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se