Tapetsera med mönsterpassning – Så gör du, steg för steg

Sovrum med vackra mönsterpassade tapeter

Många tror att det är svårare att tapetsera med tapeter som fordrar mönsterpassning. Sanningen är att det inte är mycket svårare och enligt många mycket roligare. Dessutom är risken för att våderna ska hamna snett betydligt mindre än när du sätter upp en enfärgad tapet. Verktyg och handlag är alltså desamma och utrustar du dig med lite extra tid och tålamod klarar du säkert mönsterpassningen galant. För att du ska få en perfekt mönsterpassning är det viktigt att du dels hänger den första våden absolut rakt, dels att du inte glömmer bort att ta med mönstret i beräkningen när du skär till övriga vader.

En del mönster upprepar sig på ett sådant sätt att alla våder kan skäras lika. Andra däremot, har en upprepning som fordrar en viss förskjutning för att kunna passa i mönstret. Glömmer du att lägga till extra längd för mönstret blir våden för kort. När du tapetserar med en långrandig tapet bör du vara observant om du kapar en vad på längden, till exempel vid ett hörn. Färg eller tjocklek på randen bör anpassas så att det passar kanten på den följande våden så väl som möjligt.

En del mönster är ganska röriga på nära håll, men ger en tydligt föreställande bild när tapeten väl sitter på väggen. På en sådan tapet kan det i början vara svårt att se var mönsterpassningen ska vara. Öppna ett par tapetrullar och lägg ut tapeten på golvet. Ta några steg tillbaka och betrakta mönstret. Ofta upptäcker du snart en detalj i mönstret, på vilken du kan hänga upp hela anpassningen.

Du kanske tycker att en rakt tvärrandig tapet borde vara det enklaste mönstret att passa till eftersom mönstret är lätt att se. Men det är just tydligheten i mönstret som kan avslöja om du varit noggrann eller inte. Ett “avbrott på linjen” syns ju mycket tydligt. Om du ska sätta upp en mönstrad tapet för första gången letar du kanske efter ett “lätt” mönster. Sök inte efter en tapet som bara är enkel utan efter en som du tycker om och som passar i det rum du ska göra i ordning. Då blir arbetet roligt och betydligt lättare att utföra.

När du köper tapeter ska du alltid vara noga med att få samma tillverkningsnummer på alla rullar. Detta är väsentligt eftersom det kan skilja en hel del i färgnyanserna mellan tryckningarna. Det är viktigt att du ser ordentligt när du skär till våderna. Hyr eller köp ett tapetbord att arbeta vid. Se till att du står med dagsljuset mot dig, så att du inte skuggar arbetsytan. Om du arbetar i belysning ska ljuset helst komma uppifrån.

Det här behöver du när du ska tapetsera:

Verktyg:
Hammare med klo (1) Hink (2) Svamp (3) Slipkloss (4) Skruvmejsel (5) Stålspackel (6) Bredspackel (7) Sax (8) Snöre (9) Blyertspenna (10) Tapetlinjal (11) Klisterpensel (12) Tapetborste (13) Brytbladskniv (14) Rörpinne (15)

Material:
Tapeter, Sandspackelfärg, Glasfiberremsor, Tapetklister, ålarsoda, Slippapper, Trasor, Skyddsplast eller papper, Tvättsvamp.

Planering när du ska tapetsera

1. Mät upp rummet.

2. Ta hem provbitar på olika tapeter och bestäm i lugn och ro vilken sort du vill ha.

3. Beräkna hur många tapetrullar du behöver och beställ dem hos din handlare. Glöm inte att ta med mönsterrapporten i beräkningen.

4. Ta reda på om du kan få pengarna tillbaka på överblivna rullar.

5. Kontrollera att du har alla verktyg du behöver.

6. Skydda golv och möbler i rummet med skyddsplast eller papper.

Förarbetet

Vid all tapetsering är ett väl utfört förarbete en förutsättning för att slutresultatet ska bli lyckat. När du har tagit ner all väggpynt och flyttat ut möbler som står utmed väggarna ska du ta bort alla spikar och skruvar. Om du dessutom kan ta bort golvlisterna är det lättare att sätta upp tapeterna – resultatet blir också bättre.

Hur omfattande förarbetet blir beror helt på vilken typ av vägg du ska tapetsera och om det finns många nötnings- och andra skador i underlaget. Ska du sätta upp tapeten på nya väggar av något skivmaterial måste du slå in alla spikskallar ordentligt.

Därefter ska alla skarvar och spikhål spacklas, slipas, täckas med glasfiberremsor, spacklas igen och slipas. Om underlaget är poröst bör du dessutom stryka väggen en gång med utspätt tapetklister. Väggen suger åt sig för mycket av klistret vid uppsättningen och våderna kan lossna. Målade väggar bör du tvätta med 10 %-sodalösning och därefter skölja med flera omgångar rent vatten. Sprickor och andra skador i väggen ska du spackla över. När spacklet torkat slipar du ytan jämn med slippapper.

Om väggen är målad med en blank färg avslutar du med att rugga upp ytan med slippapper, annars finns det risk att limmet inte fäster ordentligt. Innan du påbörjar tapetseringen är det viktigt att du dammsuger bort allt slipdamm från väggar och golv. Skruva till sist loss skydds-kåporna till alla vägguttag och ström-brytare. Glöm bara inte bort att bryta strömmen först!

Varning!

Torka alltid omedelbart bort klister på tapetens framsida med en fuktig, urvriden trasa. Se till att du får bort allt klister annars kan du få missfärgningar på tapeten. Efter hand som du skär rent våderna bör du även torka bort klister på alla trädetaljer.

Ansiktslyftning – golv till tak

Om ditt mål är ett alldeles nytt och fräscht rum bör du kanske även se över taket och alla trä-detaljer i rummet. Börja alltid med att måla taket. Risken finns ju – hur försiktig du än är – att det annars stänker målarfärg på de nytapetserade väggarna.

Om du ska ta bort golvlisterna vid tapetseringen är det lättast att måla dem när de är lösa. Då kommer du åt ordentligt, du slipper sätta skyddstejp och bäst av allt – du kan få en behaglig arbetsställning. Fodret kring dörrar och fönster bör du också, för väggens skull, måla innan du tapetserar. Se bara till att färgen är helt torr när du skär till den första våden.

Värt att veta

Mönstrets längd kallas mönsterrapport. Rapportlängden beror på hur tjock tryckvals som används vid tillverkningen. Du får alltid räkna med lite extra spill om du väljer en tapet med lång mönsterrapport.

När underlaget är en gammal tapet


Sätt upp tapeten

Tips

Vid förskjuten mönsterpassning skär du tapetvåderna omväxlande frän höger resp. vänster sida. Gör du inte detta kommer inte vaderna att stämma överens, dvs tapetvåd nr 1 och 3 är likadant skurna liksom våd nr 2 och 4.

Ett bra tips att ta vara på är att när man skär till tapeterna så kan man på tapetseringsbordet markera vådens längd med en penna. Det är viktigt att du lodar väggen innan du sätter i gång att tapetsera. Gör du inte det, så kommer inte mönstret att stämma överens i fortsättningen.

Symboler på tapetrullens etikett

När du tittar bland mönstrade tapeter finner du ofta någon av dessa symboler på tapetrullens etikett.

Mönstret fordrar inte någon mönsterpassning
Mönstret fordrar inte någon mönster-passning.

Tapeten har rak mönsterpassning. Alla våder skärs på samma sätt
Tapeten har rak mönsterpassning. Alla våder skärs på samma sätt.

Tapeten har förskjuten mönsterpassning
Tapeten har förskjuten mönster-passning. Räkna med lite extra spill.

Siffran i rutan anger mönstrets längd i cm
Varannan våd på tapeten vändes.

Ytter och innerhörn

Tips

För att skarvarna ska synas så lite som möjligt bör du tapetsera rummet i en speciell, särskild ordning. Börja vid fönstret och gå mot höger. Om rummet har fler väggar med fönster väljer du den vägg som har det största ljusinsläppet. Tapetsera från fönstret och ner till fondväggen. Börja därefter om vid fönstrets vänstra sida och sätt tapet ner till fondväggen igen. Du ska alltså avsluta tapetseringen med fondväggen.

Strömbrytare – vägguttag

Tapetsera vid dörrar och fönster


Värt att veta om tapeter

I stort sett alla tapeter ska numera sättas kant i kant. Upplysningar om tillvägagångssätt finns på tapetrullarna. För att slippa risken för glipor mellan vaderna väljer många hantverkare att överlappa med några millimeter.

Denna millimeteröverlappning kan komma att påverka mönsterpassningen något, men den lilla för-skjutningen är bättre än glipor. De senare är betydligt mer iögonenfallande. Vinyltapeter bör du dock aldrig överlappa. Resultatet blir lätt klumpigt och de fäster dessutom dåligt.

När du tapetserar ett rum med snedtak bör du skära våderna i vinkeln mellan snedtaket och den raka väggen. Det är svårt att tapetsera med hela våder utan att resultatet blir snett och bubbligt. Mönster-passningen kommer alltså inte att stämma exakt mellan den lutande och den raka väggen. Oftast blir förskjutningen i det närmaste omärkbar. Om du vill “trolla bort” förskjutningen kan du sätta en fin trälist i vinkeln.

Efterarbetet vid tapetsering

Nu har du bara ett par saker kvar innan du kan inviga det “nya” rummet. Spara ett par rejäla, oklistrade tapetrester om du inte får en hel rulle över. Bitarna kan komma väl till pass om du skulle behöva laga tapeten i framtiden.

Torka av skyddskåporna till samtliga kontakter och uttag, så att de är fräscha. Se till att kåporna är helt torra innan du skruvar dit dem igen. Listerna kan du antingen spika eller skruva fast. Om du är ombytlig när det gäller golvbeläggning och tapeter är skruvar att föredra. Då “sliter” du inte ut listverket lika fort och det är lättare att montera ner dem igen.

Relaterade artiklar

Fler steg för steg projekt när du ska tapetsera »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se