Underhåll av plastmattor och linoleumgolv

Dammsugning och underhåll av plastgolv och linoleumgolv

För att ett golv oavsett golvmaterial ska se fint ut i många år, är det viktigt att man rengör och sköter golvet ordentligt. Om ett trägolv inte underhålls på korrekt sätt märker man relativt snabbt att märken och repor syns snabbare.

På ett plastgolv eller ett linoleumgolv syns det inte lika snabbt att skötseln av golvet borde vara bättre. Det är därför det är enklare att sköta den här typen av golv.

En grundregel oavsett golvtyp är att stoppa smutsen redan i entrén. Därför är det bäst att börja med smutsförebyggande åtgärder. Lägg ut en ordentlig avtorkningsmatta både på insidan och på utsidan av din ytterdörr om du har möjligt, så får du en effektiv smutsspärr som gör att du blir av med det mesta av salt, smuts och grus från skor på avtorkningsmattorna utanför och innanför entrédörren.

Oavsett vilket golvmaterial du har på ditt golv är den regelbundna skötseln av golvet viktig, dvs. att dammsuga och torka golvytan med en golvmopp. Det är inte bara städningen det beror på om du vill behålla ditt golv fräscht och vackert länge.

Men innan vi går in djupare i ämnet och tittar närmare på skötsel av golvet ska vi titta närmare på skillnaden mellan plastgolv och linoleumgolv.

Om plastgolv

Allt började med den gamla korkplattan som baserade på ett gammalt patent från 1892, där man kom på att man kunde få kork att klistras ihop genom att värma upp det med sitt egna bindemedel resin.

Korkplattor vart väldigt populära som golvbeläggning och efter år av utveckling kom man på att man kunde dra ett lager vinyl över korkplattan. På så sätt fick man en mycket mer slitstark platta.

Golvplattor säljs fortfarande än idag även om material och tillverkning ser annorlunda ut.

Ett plastgolv eller PVC-golv som det också kallas tillverkas enkelt uttryckt av en plastmassa som pressas och valsas ut till en matta. Plastgolv innehåller PVC-pulver, mjukgörare, fyllnadsmedel, stabilisatorer och färgpigment.

Om linoleumgolv

En linoleumatta består som namnet antyder av linolja. Namnet linoleum kommer från det latinska ordet "linium" som betyder lin och "oléum" som betyder olja. Linoleum innehåller inga lösningsmedel och mjukgörare som plastgolv utan är tillverkad av naturliga råvaror.

Linoleum härstammar från England och uppfanns av engelsmannen Fred Walton år 1860. Han använde en blandning av linolja, trämjöl, kalkstensmjöl, färgpigment och kåda som kokades ihop till en massa. För att massan skulle hålla ihop blandades massan ut på en väv gjord av jutefiber.

Viktigt att tillägga är att linoleum påverkas av vatten och kan alltså inte användas i våtrum.

Förebygga repor och märken

Oavsett vilken golvtyp du har är det alltid bra att förebygga repor och märken på golvytan. Se därför till att alla dina möbler är försedda med möbeltassar av filt, speciellt köksstolar och fåtöljer som kan flyttas runt.

Tunga möbler flyttas inte lika ofta som lättare stolar med risken är större för repor när du väl ska flytta tyngre möbler.

Glöm inte heller att göra rent tassarna från smuts med jämna mellanrum för att undvika mindre repor.

Skötsel och underhåll av plastgolv

Plastmattor finns i massor av olika mönster som imiterar allt från trägolv till sten och keramiska klinkergolv. De flesta plastgolv har ett genomskinligt skyddande ytskikt som gör att golvet tål en hel del slitage utan att det blir några märken i golvet.

En del plastgolv har extra skydd mot inträngande fläckar. De är behandlade med en starkare ytbehandling av polyuretan som ger golvytan en bättre beständighet mot fläckar och friktionsmärken. Ytbehandlingen ger även golvet bättre städegenskaper och minskar användningen av golvpolish.

Men även om plastgolven är behandlade med skyddande ytskikt så kan de vara känsliga för vissa lösningsmedel. Därför ska du alltid vara noga med vilket rengöringsmedel du använder till dina plastgolv.

Även om plastgolv inte är lika känsligt för vatten som t.ex. trägolv så bör ändå vätskan torkas upp så fort som möjligt. Övriga fläckar skall tas bort omgående.

Tänk på att vissa ämnen som inte löses i vatten kan ge missfärgningar på plastgolvet som en del färgkritor, smink och skokräm mm. Även tryck från broschyrer och plastpåsar kan ge missfärgningar om de får ligga för länge mot golvytan.

Tänk på att inte använda för starka lösningsmedel som thinner och aceton på en plastmatta, likaså gäller slipande material som t.ex. stålull. Börja alltid med ett svagare lösningsmedel för att se om du kan få bort fläcken och öka långsamt i styrka på lösningsmedlet vid behov.

Fläckborttagning på plastgolv

De flesta fläckar på plastgolv försvinner om du tar bort de så fort som möjligt. Om du inte tar bort fläckarna direkt finns risk för att fläcken ”kryper” ner under ytskiktet och blir svåra att få bort. Har du otur kan de vara omöjliga att få bort.

Fläckar av hushållsprodukter som choklad, frukt, glass, kaffe, te, läsk, öl och vin oftast kan tas bort med ett neutralt rengöringsmedel och ljummet vatten.

Fläckar av urin och rost mm. tas oftast bort med ett syntetiskt rengöringsmedel, ev. med 100%-ig oxalsyrelösning.

Lite tuffare fläckar av t.ex. klackmärken från skor, färgkritor, läppstift och smink kan tas bort med medelstarka rengörings- och lösningsmedel som tvättnafta och vid försiktighet även lacknafta.

Stearin eller tuggummi som fastnad på en plastmatta tas lättare bort om du först lägger en påse med isbitar i på fläcken och sedan skrapar bort det med t.ex. baksidan av en kniv.

Fläckar som inte tagits bort i rätt tid utan ”krupit” in under ytan går oftast inte att ta bort på ett plastgolv.

OBS! Tänk på att du alltid sköljer fläcken med vatten som du torkar bort när du tagit bort en fläck.

Skötsel och underhåll av linoleumgolv

Har du ett modernare och nyare linoleumgolv kan det vara värt att veta att dagens linoleumgolv har bättre ytbehandling som gör att de sällan behöver renoveras. Men eftersom linoleum har fantastiska egenskaper så finns det många bostäder som fortfarande har äldre linoleumgolv kvar.

En linoleummatta är i de flesta fall betydligt tåligare än en plastmatta. Linoleum står inte emot smuts, repor och annat slitage bättre, men fördelen är att man kan renovera och slipa om ett nerslitet linoleumgolv. Men då är förutsättningarna att golvet måste vara hyfsat plant så att sliprondellen på maskinen kommer åt på alla golvytor.

Efter slipningen av ytan läggs ett porfyllnadsmedel ut som fyller linoleumets porer och efter vaxas golvytan för att återfå glansen. Ett slitet plastgolv måste däremot bytas ut.

Fläckborttagning på linoleumgolv

De flesta fläckar på linoleumgolv försvinner om du tar bort de så fort som möjligt. Om du inte tar bort fläckarna direkt finns risk för att fläcken ”kryper” ner under ytskiktet och blir svåra att få bort. Har du otur kan de vara omöjliga att få bort. Använd ett pH-neutralt rengöringsmedel, helst med pH-värde på 7-8. Använd aldrig hett vatten, såpa eller starka alkaliska rengöringsmedel med pH-värde 9 och uppåt.

Fläckar av hushållsprodukter som bär, choklad, frukt, glass, kaffe, te, mjölk, öl och vin tas oftast bäst bort med en fuktig trasa eller neutralt rengöringsmedel och ljummet vatten.

Lite tuffare fläckar av asfalt, tjära, skokräm, klackmärke från skor, färgkritor, läppstift mm. tas oftast bort med tvättnafta eller lacknafta.

Fläckar av urin och rost mm. tas oftast lättast bort med 10-12%-ig ättikssprit.

Stearin eller tuggummi som fastnad på ett linoleumgolv tas lättare bort om du först lägger en påse med isbitar i på fläcken och sedan skrapar bort det med t.ex. baksidan av en kniv.

Fläckar som inte tagits bort i rätt tid utan ”krupit” in under ytan går oftast att få bort genom att slipa med stålull ev. fint sandpapper.

OBS! Tänk på att du alltid sköljer fläcken med vatten som du torkar bort när du tagit bort en fläck.

Värt att veta

När du använder golvpolish på ett plastgolv eller linoleumgolv ska du alltid börja med att ta bort gamla polishrester. En grundregel brukar vara att använda borttagningsmedel av samma fabrikat som golvpolishen du valt.

Både plastgolv och linoleumgolv tål att rengöras med något starkare rengöringsmedel med jämna mellanrum. Det är dock viktigt att tänka på att man alltid ska vara noggrannare med att eftertorka med rent vatten vid dessa tillfällen för att få bort eventuella rester av rengöringsmedlet.

Vardaglig skötsel

Vardaglig skötsel gör du med mopp eller dammsugare
1. Den vardagliga skötseln av dessa golv sköter du med en mopp eller dammsugare med borstmunstycke.


Använd ljummet vatten med milt rengöringsmedel
2. Golven behöver tvättas då och då. Använd ljummet vatten, ev. med milt diskmedel. Vrid alltid ur trasan noga.


Ett slitet golv får ny glans med polish
3. Ett slitet golv får ny glans med polish. Stryk ut ett jämt och tunt lager med en svamp. Låt torka.


Svåra fläckar och ytliga skador slipas med stålull
4. Svåra fläckar och t ex ytliga skador av cigarettglöd på linoleum, slipas med stålull. Efterpolera.


Skydda golvet med filtklädda möbeltassar
5. Möbelben kan ge fula märken som "kryper" ner i mattan. Skydda golvet med filtklädda möbeltassar.


 


 

 

 

Viktigt att komma ihåg!

Tänk på att du kan tvätta sönder en mattbeläggning med alltför starka medel och hårda redskap. Plastgolv skadas av bl.a. toluen, aceton, trikloretylen och kraftigt skurpulver.

Linoleumgolv skadas av hett vatten, och att såpa eller starka alkaliska rengöringsmedel med pH-värde 9 och uppåt kan skada golvytan.

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se