You dont have javascript enabled! Please enable it! Förarbete innan tapetsering - Så gör du, steg för steg | dinbyggare.se

Förarbete innan tapetsering – Så gör du, steg för steg

Förarbete för tapetsering

I den här artikeln får du veta mer om förarbete innan tapetsering med utförlig information och gör det själv instruktioner om hur du förbereder dig innan du ska tapetsera.

Det märks om du har slarvat med förarbetet vid en tapetsering. Låter du bli att tvätta av feta och smutsiga väggar innan du sätter upp nya tapeter, kan du inte räkna med att tapetklistret fäster ordentligt. Resultatet blir att tapeten bubblar sig. Den kan till och med lossna från väggen efter en tid.

Undersök väggarna noga, så att du kan räkna ut ungefär hur lång tid hela arbetet tar. Om det är ett flitigt använt rum som ska fräschas upp, kan det vara viktigt för övriga i familjen att veta hur länge rummet är “upptaget”.

Förarbete innan tapetsering

Om väggen är så skadad att du måste göra ett omfattande spacklings och sliparbete, måste du även räkna med tiden det tar för spacklet att torka, när du planerar resten av tapetseringen. Ska du sätta upp en ljus tapet på ett mörkt underlag, bör du först måla ytan med grundfärg. Färgen måste sedan torka i minst ett dygn, innan du kan fortsätta tapetseringen.

Oavsett i vilken kondition väggarna är ska du börja med att ta bort alla spikar, krokar och skruvar ur väggarna. När du gjort det upptäcker du förmodligen ett och annat hål som bör spacklas igen. Innan du slipar spacklade ytor bör du skydda möbler och golv, annars får du slipdamm överallt. I ett äldre hus är det vanligt att det sitter flera lager tapet på varandra. Då kan det vara ide att riva ner all tapet och börja från början.

Det kan vara tidsödande att få bort gammal tapet, men det finns hjälpmedel. För det första bör du ha en bra skrapa, en bredspackel fungerar till exempel utmärkt. För det andra finns det tapetlösande medel som du kan “blöta upp” tapeten med, så att den lossnar lättare. Sitter tapeten hårt, har du ytterligare en möjlighet en varmluftspistol.

När du har gjort förarbetet bör du se över ytorna en gång till. Lys från sidan av väggen med en ficklampa, så upptäcker du eventuella missar lättare. En liten och nästan osynlig ojämnhet kan förstärkas när tapeten sitter på plats. Om du har otur faller ljuset på den lilla in eller utbuktningen och då syns den tydligt. När du är helt nöjd med underlaget kan du börja tapetsera.

Verktyg och material du behöver vid förarbete innan tapetsering:

Verktyg:
1. Hammare med klo 2. Brädbit 3. Skruvmejsel 4. Brytbladskniv 5. Stålspackel 6. Bredspackel 7. Slipkloss 8. Plafondpensel 9. Varmluftspistol 10. Svamp 11. Hink 12. Trekantsskrapa 13. Skyddshandskar.

Material:
Slippapper, Tapetklister, Tapetlösande medel, Spackel, Grundfärg, Målarsoda, Glasfiberremsor.

Behandling av olika underlag före tapetsering

Behandling av olika underlag innan tapetsering

Värt att veta när du ska tapetsera

De flesta tapeter är numera plastöverdragna. När du ska ta ner en sådan tapet med hjälp av tapetlösande medel ska du först dra av ytskiktet. I annat fall kommer inte medlet att verka ordentligt. Det går inte att riva loss lösa flikar från plastade tapeter. Skär istället loss tapetbiten med en vass kniv och spackla ojämnheten så att du får en jämn och fin tapetseringsyta.

Välja rätt tapet innan tapetsering

Den roligaste delen i förarbetet innan tapetsering är utan tvekan när det är dags att välja tapet. Innan du går till butiken bör du veta vilka krav du ställer på den nya tapeten. Ska tapeten sitta i ett barnrum, eller vill du kanske att den ska vara lätt att tvätta av. Välj då i första hand bland vinyltapeterna. Ska tapeten däremot sitta i ett rum där du har tänkt dekorera väggarna med tavlor, ja då bör du inte välja bland tapeter med alltför dominerande mönster.

Det kan kanske verka lite löjligt att påminna om att du ska veta i vilken miljö du ska ha tapeten. Men eftersom det finns ett så stort urval bland tapeter, underlättar det betydligt om du har tänkt igenom dina krav och önskemål både en och två gånger.

En annan uppgift som du ska ha med dig till butiken är hur stor yta du ska tapetsera. Med hjälp av måtten får du hjälp att räkna ut hur mänga rullar som går åt och vad det kostar. Du kan själv enkelt räkna ut hur många rullar som behövs.

En tapetrulle är vanligtvis 10 meter lång och 53 centimeter bred. Om rummet är kvadratiskt ska du multiplicera den ena väggens bredd med 4. Är rummet rektangulärt måste du addera kortsidan med långsidan och multiplicera antalet väggmeter med 2. I bägge fallen får du veta rummets omkrets. Åtgången får du genom att multiplicera omkretsen med takhöjden och multiplicera summan med 2.

Ta bort spik

Gammal tapet som underlag

Tips

Om du även ska måla taket bör du göra det innan tapetseringen. Du riskerar annars att få färgstänk på den nytapetserade väggen. Det är enkelt att blanda till egen sodalösning att tvätta väggarna med. Ta en del soda till tio delar kallt vatten. Använd skyddshandskar när du arbetar med soda, annars kan du få hudirritationer. Innan du börjar tapetsera är det viktigt att du tar bort alla skruvar, spikar och krokar ur väggen.

Varning

Om du måste göra ett omfattande slipningsarbete bör du alltid använda en s.k dammfiltermask. Den täcker näsa och mun och skyddar dig från att andas in skadligt slipdamm.

Ytor som kan bryta igenom

Målade ytor

Laga sprickor och hål

Ny vägg av byggskiva

Tips

När du slipar väggarna bör du alltid stänga alla dörrar till övriga huset. Har du en öppen planlösning i huset, kan det vara svårt att hindra slipdammet från att sprida sig. Häng fuktiga lakan i passagerna, så dämpas dammet betydligt. När du ska spackla djupare håligheter, kan du blanda lite gips i spacklet. Då är risken mindre att spacklet spricker.

Viktigt!

Nya materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder kommer ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman innan du startar ditt projekt.

Relaterade artiklar

Fler steg för steg projekt när du ska tapetsera »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se