Möbelrenovering – Lär dig att laga fanerade ytor

Lagar fanerad yta

Hur försiktig man än försöker vara, kan man aldrig helt gardera sig mot förargliga småskador på till exempel ömtåliga, fanerade möbelytor. Skadan behöver inte vara särskilt stor för att ändå bli så iögonfallande att man är beredd att kassera möbeln. Dessbättre behöver man sällan vara så drastisk.

En fanerskada är tämligen lätt att reparera, kräver enklast tänkbara utrustning och kostar bara bråkdelen av priset för en ny och billig ersättningsmöbel.

Ett tunt fanér har mängder av små, praktiskt taget osynliga porer och är inte ytan lackerad är det mycket lätt hänt att till exempel sprit, färg och fett tränger ner i porerna.

Följden blir ofta fläckar som varken kan slipas, tvättas eller lösas upp på annat sätt. Bords- och bänkytor är särskilt utsatta. Andra mycket vanliga fanérskador orsakas av cigarettglöd. Det räcker med att en cigarett rullar ner från askfatet och blir liggande några sekunder för att olyckan ska vara ett faktum.

Även om brännskadan inte går så djupt blir det tunna faneret så sprött att träfibrerna splittras. En aldrig så liten fanérskada blir ofta med tiden blir allt större. Det är inte särskilt svårt att limma en skadad fanér, men en grundförutsättning är att du hittar en fanerbit av exakt samma träslag och med ett fibermönster som passar till den yta som ska lagas.

Fanér säljs i regel av speciella trävaruhandlare, men eftersom en lagning i de flesta fall endast kräver mindre bitar, kan du också finna material på en byggmarknad eller i en hobbyaffär. Lossa gärna en liten bit, med till exempel ett stämjärn, strax intill skadan och ta med den som prov. Då kan du också mäta fanerets tjocklek, som kan variera något.

Oftast är det 1-2 mm tjockt. Titta också på ådringen i den yta som ska lagas. Bildar den ojämna mönster är faneret svarvat. Löper ådringen parallellt har faneret skurits i skivor ur trädstammen. Du ska alltså inte blanda de två olika typerna.

Det här behöver du:

Verktyg:
Brytblads- eller hobbykniv, Skruvtvingar, Stämjärn, Tumstock, Penna, Slipkloss och slippapper.

Material:
Faner, PVA-lim, Plastfolie, Tryckkloss och tvingregel, Torktrasa.

Tips!

Faner kan även användas som förstärkning av en bågnande skiva i till exempel en bokhylla. Om du limmar farser på båda sidorna gör detta hyllan mycket stabil.

Relaterade artiklar

Se alla byggartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se