Konsten att luta av gamla målade möbler

Målade och avlutade stolar

Under 1970- och 1980-talen var det mycket populärt att ta bort färg genom att luta av gamla målade möbler för att skapa miljöer med rena och enkla ytor. Tekniken är inte bortglömd, men numera är man som regel mera försiktig innan skåp och stolar “skalas av” från all färg. Under flera färglager kan nämligen vackra målningar dölja sig.

Det är inte svårt att luta av och ta bort gammal färg på trä, men det är viktigt att du skyddar dina händer och ögon från färgborttagningsmedlet. Vet du inte säkert att den möbel du vill ta bort färgen på inte döljer motivmålningar, bör du också gå mera försiktigt tillväga än vad vi beskriver i steg-för-steg guiden nedan.

Projektets innehåll och genvägar

1. Skydda golvet och dig själv
2. Att ta bort färg på beslag av metall
3. Att ta bort färg på trämöbler
4. Verktyg och material du behöver när du ska ta bort gammal färg
5. Så tar du bort färg från trämöbler, steg för steg
6. Relaterade artiklar för att ta bort färg på trämöbler

Skydda golvet och dig själv

Det är alltid viktigt att skydda golv där du ska arbeta. Så innan du börjar ta bort färgen bör ytan under och omkring arbetsplatsen täckas med skyddspapper eller skyddsplast. Tejpa fast lösa plaständar och skarvar på skyddspappret med maskeringstejp.

Det viktigaste av allt när du ska ta bort färg på trä är att skydda dig själv. Använd alltid skyddshandskar, ev. gummihandskar och skyddsglasögon. Detta är speciellt viktigt om du ska hantera färgborttagningsmedel.

Till toppen & projektets index

Att ta bort färg på beslag av metall

Om möbeln har lås och beslag av metall bör du skruva loss dessa och rengöra och putsa dem separat. När man tar bort färg på gamla metallbeslag går det oftast bra att använda samma färgborttagningsmedel till metallen som för trä. Följ tillverkarens anvisningar för färgborttagningen.

Till toppen & projektets index

Att ta bort färg på trämöbler

När du ska ta bort färg på målade möbler av trä från äldre tider bör du veta att många av dessa tillverkades just för att målas. Detta betyder att de rena träytorna kan vara av virke med sämre kvalitet, t ex med kvistar och sprickor.

En bra tröst för den som lagt ner tid på att ta bort färg på en trämöbel som lämpar sig bäst i täckande målarfärg, är att den grundliga rengöringen ger goda förutsättningar för ett lyckat målningsresultat.

Väljer du att arbeta med ett färdigblandat färgborttagningsmedel bör du pensla på detta mycket flödigt. När medlet har verkat en stund är det enkelt att “hyvla” loss de uppmjukade färglagren med en stålspackel. Följ alltid tillverkarens anvisningar på burken för färgborttagningsmedlet.

Om det är varmt i rummet där du arbetar kan färgborttagningsmedlet torka ut under verkningstiden. Använd då en tunn plast som du lägger över medlet så att det in medlet torkar ut.

Under hela färgborttagningen bör du ha rejält med trasor till hands, så att du kan torka av verktygen från färg när det behövs.

En del möbler har utsmyckningar eller former som kan vara svåra att skrapa med stålspackel. Då kan du istället använda en mindre kniv eller en sickel som är en liten metallskrapa. När färgen är borta ska träet tvättas med målartvätt och sedan sköljas noga.

Det väl rengjorda och torkade träet bör sedan slipas med mycket fint slippapper, damma av noga. Stryk eventuella kvistar med shellack. Gnid sedan in  med en blandning av lika delar kokt linolja och terpentin.

Med rätt träslag, t.ex. furu, björk eller gran, blir resultatet en vackert trären och lite blekt yta. Utsätter du ekträ för en lutbehandling mörknar träet istället betydligt. Ytan kan t.o.m. svartna.

Till toppen & projektets index

Verktyg och material du behöver när du ska ta bort gammal färg:

Verktyg:
Stålspackel, Färgskrapa, Sickel (liten metallskrapa), Liten kniv, Hink, Svamp, Pensel, Trasor, Skyddshandskar, ev. gummihandskar, Skyddsglasögon.

Material:
Färgborttagningsmedel, Målartvätt, Skyddspapper, ev. Skyddsplast, Maskeringstejp, Slippapper, Terpentin och kokt linolja.

Till toppen & projektets index

Så tar du bort färg från trämöbler, steg för steg

Färgborttagningsmedel

1. Stryk ut färgborttagningsmedlet.

Stryk ut flödigt med färgborttagningsmedel på ytan tills underlaget är helt täckt. Följ tillverkarens anvisningar för verkningstiden.

Skrapa försiktigt med en stålspackel

2. Skrapa bort upplöst färg.

Använd en stålspackel eller en färgskrapa och skrapa försiktigt loss den uppmjukade färgen.

Använd en liten kniv eller sickel om det är svårt att rengöra med stålspackel

3. Skrapa på svåråtkomliga ställen.

En del ytor kan vara svåra att rengöra från färg med spackeln eller skrapan. Använd en liten kniv eller sickel istället.

Upprepa beandlingen om färgskikten är många

4. Upprepa behandling vid flera färgskikt.

Bearbeta hela möbeln på samma sätt igen. Om färgskikten är många kan du behöva upprepa behandlingen med ytterligare ett lager färgborttagningsmedel.

Tvätta bort färgborttagningsmedel

5. Tvätta av med målartvätt.

Tvätta därefter av hela möbeln med målartvätt. Använd alltid skyddshandskar och ögonskydd när du arbetar.

Skölj noga med vatten och svamp

6. Skölj av med vatten.

Skölj därefter med vatten och svamp. Skölj noga med flera omgångar vatten tills alla ytor är rena. Låt ytan torka ordentligt innan nästa steg.

Slipa lätt med ett fint slippapper

7. Slipa med fint slippapper.

Låt träet torka helt innan du slipar lätt med ett fint slippapper. Arbeta alltid i träets längdriktning. Torka bort allt damm och rengör ytan ordentligt.

Stryk med en blandning av terpentin och kokt linolja på träet

8. Behandla träytan med olja.

Stryk tills sist en blandning av terpentin och kokt linolja på träet och polera in vätskan noga. Torka bort överflödig olja.

Värt att veta

Om du vill öka de rena träytornas tålighet penslar du flödigt med träolja på alla ytor. Låt träet dra åt sig vätskan i 15-30 minuter. Sugs all olja in i träet på den tiden, behöver du stryka ytterligare en gång.

Överflödig olja torkar du av med trasa eller trassel. Oljan gör träet mer smutsavvisande och även mindre ömtåligt för slagmärken, men lite av träets vithet – “lutkaraktären” – försvinner med behandlingen.

Artikeln uppdaterad: 2022-01-25

Relaterade artiklar

Se alla målarartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se