You dont have javascript enabled! Please enable it! Glasverktyg och glasskärare | dinbyggare.se

Glasverktyg och glasskärare

Skär med glasskärare

I den här artikeln får du information och tips om vad du behöver tänka på när du ska använda olika typer av glasverktyg.

Den hårda standardiseringen inom byggbranschen, nya material och ny konstruktionsteknik gör att dagens småhusägare slipper mycket av tidigare traditionellt underhåll. Dit hör bl.a. en hel del glasarbeten. Följden har blivit att även många småhusägare med äldre hus, där glasunderhållet fortfarande är aktuellt, står mer eller mindre handfallna inför t.o.m. skäligen enkla glasarbeten. En vanlig anledning är att något så enkelt som en glasskärare inte längre ingår i den vanliga verktygsutrustningen.

Förr hörde en diamant för glasskärning till husägarens standardverktyg. Så är det inte alltid numera och detta trots att det i dag finns lätthanterliga glasskärare för hushållsbruk till priser som endast är en bråkdel av vad en traditionell glasmästardiamant betingar.

Många småhusägare skulle spara stora pengar på att skaffa en enkel utrustning för glasarbeten och se till att det alltid fanns en liten glasreserv hemma. Detta gäller i första hand ägare av äldre hus, där inglasningarna ofta inte följer senare tiders standardnormer, liksom alla glesbygdsbor och fritidshusägare som kanske har närmaste glasmästare på mils avstånd.

Dessutom är det ju så att glasarbeten inte nödvändigtvis måste förknippas med sönderblåsta eller pangade fönsterrutor. Kan man handskas med glas kan man också sätta glas i tavelramar, byta ut eller förse skåp och liknande med hyllor av glas. Med lite träning och lätt handlag är det inte alls särskilt märkvärdigt.

Det mesta av den utrustning man behöver finns nästan alltid till hands: ett stadigt bord, en tunn filt eller en packe dagstidningar att täcka bordsskivan med, en mjuk borste att hålla undan glassplitter med, en plattång för rensning av glasrester, en lång linjal och en penna med filtstift.

Av de rena specialverktygen behövs oftast inte mer än en glasskärare. Och bland dessa kan man välja mellan glasskärare för ett par tior eller sådana som kostar några hundralappar. Vill man ägna sig åt rundskärningar finns speciella glasskärare att köpa i handeln, men både rund och figurskärningar kan man också klara med mallar. Dessa kan man dessutom relativt enkelt själv skära eller såga till av papp eller tunna träfiberskivor.

Detta är en uppsättning av de vanligaste glasskärarna:

Olika typer av glasskärare(1) är mattförnicklad och bör närmast betraktas som ett engångsverktyg. (2) är förnicklad med utbytbara ståltrissor och avsedd för 3-6 mm glastjocklekar. Båda har dubbla hakar på ena sidan av stålbladet och levereras med sex ståltrissor.

Även (3), som i sitt utförande påminner om den traditionella diamantskäraren med en hake på vardera sidan, har sex utbytbara ståltrissor, avsedda för 3-6 mm glastjocklekar. (4) är en förnicklad skärare med hårdmetalltrissa, slipad som en diamant, och med dubbla hakar på ena sidan av stålbladet. Även denna är avsedd för 3-6 mm glas.

Både (5) och (6) är förnicklade glasmästardiamanter. Den förstnämnda har medelstor diamant och är avsedd för 0-4 mm glastjocklekar, den senare har en stor diamant för glastjocklekarna 0-6 mm. Båda har enkla hakar på vardera sidan. (7) är ett verktyg för rundskärning. Det har en rosett med sex utbytbara trissor. Materialet är blankpolerad mässing. Foten är av gummi och linjalen graderad för direkt avläsning av 60-600 mm diameter.

GlaslyftareVid runduttag och hantering av större glasskivor har man stor nytta av glaslyftare, försedda med vakuumverkande gummisugplattor (t h). En sugplatta har ca 40 kg lyftkraft (1), två den dubbla (2) och tre omkring 140 kg (3). Lättare lyft kan göras med en vanlig vaskrensare.

Glasskärarens olika delarIllustrationen till vänster visar den enklaste typen av glasskärare, försedd med sex ståltrissor. Observera att denna typ av skärare inte alltid är lämplig för de tunna glastjocklekar som används vid t ex inramningar. Det vanligaste fönsterglaset är 3 mm tjockt medan tavelglas i regel endast är 1,5 mm tjockt. Glasskärare bör förvaras i etui eller på annat skyddat sätt, så att inte trissor eller diamanter skadas.

Relaterade artiklar

Se alla maskiner & verktygsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se