Heltäckningsmatta – Lär dig mer om heltäckningsmattor

Heltäckningsmatta i sovrum

Vad är en heltäckningsmatta och vilka olika typer av heltäckningsmattor finns det? I den här artikeln hittar du bra tips, information och värt att veta om heltäckande mattor av textil.

Tyckandet om heltäckande textilmattor pendlar mellan förkastelsedomar till rena lovsånger. En kritisk konsument menar till exempel att en heltäckningsmatta är det mest osunda och opraktiska golv- material som finns ett vittrande monument över 1970 talets galenskap.

En tillverkare av textilmattor säger däremot att heltäckningsmattor aldrig någonsin haft sådana fördelar som i dag och att de är det stundande seklets stora golvmaterial. Båda tyckarna har troligen lika rätt.

Heltäckningsmattor blev mode nästan över en natt. Intresset väcktes i ett så rasande högt tempo att varken tillverkare eller konsumenter hann med. Därför kom ett och annat led i produktutvecklingen helt enkelt att förbises eller hoppas över. En av följderna blev ett kvalitetsmässigt mycket ojämnt sortiment.

Enbart ordet heltäckning, men också produktinformationen, gav ofta en känsla av högre beständighet än vad som motsvarade verkligheten. Vissa vävar klarade inte den dagliga nötningen utan underlaget hårdnade och brast.

Dessa brister plus sådana olägenheter som statisk elektricitet i förening med missuppfattningen att heltäckningsmattor i stort sett kunde skötas som hårda golv bidrog klart till att intresset svalnade lika snabbt som det hade flammat upp.

Heltäckningsmattor på modet igen

I dag är situationen en helt annan. Sämre kvaliteter har i stort sett rensats bort och nya material, med betydligt bättre egenskaper, har kommit till. Så kallade antistatiska fibrer, som motverkar uppladdningen av statisk elektricitet, vävs numera in i heltäckningsmattorna.

Informationen har dessutom klargjort att olika utrymmen kräver olika typer av mattor och golv. Nya kvaliteter betyder inte bara större slitstyrka och lättare läggningsteknik. De underlättar också renhållningen.

Men med den nya generationen heltäckningsmattor står det också klart att regelbunden dammsugning är ett måste. Även om dagens valmöjligheter är mycket stora kan man med stor säkerhet se fram mot ett växande sortiment med allt fler strukturer, färger och mönster. Vill man, så har man även möjlighet att själv komponera egna mönster.

Syntetiska fibrer dominerar

Numera används mest syntetiska fibrer vid tillverkning av heltäckningsmattor. Det dominerande materialet är polyamid, som också ofta går under beteckningen nylon. Polyamidfibrer är mycket slitstarka, men bör inte utsättas för varaktigt solljus.

Akrylfibrer är däremot mindre ljuskänsliga och har nästan samma nötningsegenskaper som polyamiden. Gemensamt för alla syntetfibrer är att de tar till sig mycket lite fukt och att de inte heller påtagligt mister slitstyrkan om de blir våta.

För att slippa besvären med statisk elektricitet bör man se till att en koltråd eller något annat antistatmedel ingår i väven.

Det bör vara en självklarhet att syntetmattan är termoplastisk, så att ytan smälter utan att brinna om man skulle råka tappa en cigarrettglöd liksom att den är mal, mögel och rötsäker.

Förr var jute och bomull vanligt material till slitytor. När naturmaterial numera förekommer är det mest fråga om ull och hårfiber av nötkreatur, älg, get och några andra pälsdjur. Sisal och rayon används också. Ull ger både behagliga och vackra mattor, men priset är högt i förhållande till nötningsegenskaperna. Därvidlag är hårfiber bättre.

Sisal är en grov växtfiber. Den klarar nötning bra, men ger hårda och sträva mattor, som dessutom lätt släpper igenom smuts.

Rayonfiber är genererad cellulosa, som påminner rätt mycket om bomull. Rayon är slitstark så länge den är torr, men nöts hårt om den är fuktig. En rayonmatta är alltså inte lämplig att lägga i en entré.

Ett vanligt argument för heltäckningsmattor är dess ljuddämpande egenskaper. Denna fördel bör emellertid inte överdrivas. Ljudabsorptionen står i relation till mattans tjocklek och fungerar i stort sett bara vid höga frekvenser. Lägger man däremot en underlagsfilt av jute blir effekten större, men når ändå inte alltid upp till kraven för klass II (se tabell).

Konsumentverkets anvisningar

Alla textilmattor måste genomgå speciella provningsmetoder. Proven, som är förankrade hos Statens provningsanstalt och bland annat följer ISO, dvs internationell standard, avser bland annat mått och måttavvikelser, mattluggens förankring, brännbarhet och verkan av hög temperatur, elektrostatisk uppladdning, ljudabsorption, färgoch kemikaliehärdighet. Utöver detta har Konsumentverket i tabellen till höger fastställt anvisningar och kravnivåer för heltäckningsmattor.

Lättsköta fibrer

Även om man numera lånar seder och bruk över gränserna finns det egna vanor som vi sällan eller aldrig gör avsteg ifrån. Här i Sverige får vi till exempel sällan för oss att lägga en heltäckningsmatta i köket, något som däremot inte är ovanligt på kontinenten.

Att ha en mjuk heltäckningsmatta i kapprummet och hallen är nästan lika ovanligt. Men det bottnar nog mest i negativa erfarenheter eller dåligt rykte av 70 talets entréheltäckning. Numera kan man välja täta, öglade mattor, som tål det hårda slitaget i en entré.

Väljer du dessutom en heltäckningsmatta med dubbelt så grova fibrer än normalt, tränger inte heller smutsen ner på djupet, utan kan lätt sugas upp av dammsugaren. Undersökningar visar att om bara rengöringsdetaljen sköts väl behöver inte ens de flesta allergiker avstå från heltäckningsmattor.

Flest valmöjligheter

Eftersom sortimentet av heltäckningsmattor kan räknas i hundratals produkter, om man tar med mönster och färgställningar, ger detta större valmöjligheter än hos andra golvmaterial. Inte sällan förekommer en och samma mattyp i ett 20 tal färgvarianter.

Det finns alltså mycket stora möjligheter att bland alla dessa produkter hitta en heltäckningsmatta som ger just den personliga prägel man gärna vill att vardagsrummet ska ha.

Eftersom vardagsrummet också ofta är hemmets rekreationsplats bidrar heltäckningsmattan där till en rogivande miljö inte minst därför att mjuka golv också är tysta golv. Man kan tala lägre och höras ändå, vilket är en av förutsättningarna för harmoni.

Energivinster med heltäckningsmatta

De flesta av oss tycker om och mår bättre av att sova i ett par grader lägre temperatur än så kallad normal rumstemperatur. Men få av oss vill lämna den varma sängen eftersom vi då uppfattar rumsluften som kall.

Denna lilla känsla av obehag kan man trolla bort med hjälp av en mjuk, skuren heltäckningsmatta i sovrummet. Forskare har nämligen kommit fram till att fötterna släpper ifrån sig mindre värme när vi trampar på ett textilgolv.

I praktiken betyder detta att värmen kan sänkas med 2°C utan att kroppen registrerar det. Det är givetvis “lurendrejeri”, men det fungerar… Och effekten återspeglar sig inte enbart i ökad trivsel, utan också i energiräkningen.

Krypvänligt

Det är naturligt att barn leker på golvet och en naturlig följd av detta är att de om möjligt bör vistas på ett någorlunda mjukt och varmt underlag. Heltäckningsmattor har dessa egenskaper. Dessutom bidrar de till att minska drag av de luftströmmar som nästan alltid rör sig utmed golv.

Men även här gäller det att välja med fantasi. En mjuk velourmatta är visserligen skön att krypa på, men den är ett hinder för leksaksbilar och annat som måste kunna rulla. Det tillåter däremot en tät öglematta.

Väljer du att lägga en heltäckande matta av plattor med moderna mönster kan du till och med lägga ett lekinspirerande väg eller kvartersnät.

Värt att veta om heltäckningsmattor

Den vanligaste typen av heltäckningsmattor är s.k. tuftmattor. Hos dessa bildar ytgarnet öglor på rätsidan, medan det på avigsidan fästs i en bottenväv och fixeras med ett bindemedel av gummi, vinylplast eller liknande. Grundstommen är vanligen polypropen.

Heltäckningsmattor finns på bredder från 600 mm upp till närmare 5 m. En vanlig bredd är emellertid 4 m. Lugghöjden kan variera en hel del. Vanligen är den omkring 6 mm, men kan vara dubbelt så hög.

Det är viktigt att veta heltäckningsmattans totalhöjd, så att denna i kombination med en annan golvbeläggning ger fritt utrymme för t.ex. dörrar.

Ögletätheten hos en heltäckningsmatta kan variera mycket. En tuftad velourmatta kan t.ex. ha 152 000 öglor per kvadratmeter, medan en annan kvalitet av samma mattyp har hela 510 000 öglor på samma yta.

En normalvikt är knappt 2 kg per kvadratmeter. I tuftmattor sticks slitytans garn med nålar underifrån genom väven. Filtmattor kan däremot vara nålade eller stampade.

Som nålade har dessa mattor oftast en armering av jute eller syntetväv. Som stampade saknar de denna armering. Fibrerna kan dock hållas ihop av bindemedel.

tuftade heltäckningsmattorSkisserna föreställer de två vanligaste typerna av tuftade heltäckningsmattor.

Den övre visar en öglad matta som representerar de verkligt robusta och slitstarka, den undre en kombination av öglade och skurna partier.

Ju fler skurna garnöglor, desto mjukare matta. Båda typerna fästs vanligen i en grundstomme av syntetiskt material.

Intensitetsklasser

Klass I

Lätt intensitet, t.ex. sovrum.

Klass II

Normal intensitet, t.ex. vadragsrum.

Klass III

Kraftig intensitet, t.ex. hallar, trappor och korridorer.

Klass IV

Mycket kraftig intensitet, mest för offentliga miljöer.

Heltäckningsmatta i vardagsrumVardagsrummet ger de största valmöjligheterna i fråga om heltäckningsmattor. Du kan välja en enfärgad eller mönstrad heltäckningsmatta, allt efter övrig inredning. Men allra viktigast är att välja matta efter familjens vanor när det gäller kvaliteten.

Heltäckningsmatta i sovrumNormalt är ju sovrumsgolvet bostadens mest skyddade. Därför kan man där kosta på sig att välja en skuren heltäckningsmatta, t ex velour, vars främsta egenskap är att ge en ombonad miljö och ett underlag som det är varmt och skönt att sätta fötterna på.

 

Kravnivåer på heltäckande material Klass I Klass II Klass III Klass IV
Dynamisk kompression, dvs. tillplattning, maximal tjockleksminskning i mm. 3.0 2.2 1.4 0.6
Tetrapodhärdighet, dvs. utseendeändring i minimala enheter. 2-3 3.0 3.4 4.0
Lissonnötning, dvs. nötning i lissonapparat i minimala enheter. 1.0 2.1 3.2 4.3

Minst två av egenskaperna ska uppfylla kravnivån. Den tredje får ligga högst en nivå lägre.

 

Andra har också läst

Se alla golvartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se