Plastgolv – Välj rätt plastmatta för ditt golv

Plastgolv i vardagsrum

Slitstarkt plastgolv i vardagsrum.

I den här artikeln om plastgolv hittar du information om en plastmattas uppbyggnad och materialegenskaper, olika typer av plastgolv och goda råd om vad man bör tänka på när du ska välja plastmatta till kök, badrum, hall, vardagsrum eller sovrum.

Den vanligaste golvbeläggningen i våra bostäder är fortfarande plastgolv. Detta är ingen tillfällighet. Moderna plastmattor är slitstarka och kan ha hårda eller fjädrande bärare. En plastmatta kan vara diskret enfärgade i snart sagt vilken kulör som helst och när det gäller mönster finns egentligen inga som helst begränsningar.

Det kanske bästa av allt är att plastgolv är lättstädade och så hanterligt att vem som helst kan förnya sitt hem genom att själv lägga in en ny plastmatta. När de första svenska linoleummattorna kom för ungefär hundra år sedan innebar det en revolution både ifråga om läggningsteknik och skötsel.

Fast man inte insåg det genast var det också en dödsstöt åt de gamla, tungarbetade skurgolven och det ständiga fernissandet av spröda mattor, tillverkade av korksmulor och guttaperka.

Linoleummattan, som ofta felaktigt kallades korkmatta, blev otroligt populär. Den behöll också sin ställning som dominerande bostadsgolv länge även sedan plastmattan, ett halvt sekel senare, gjort entré på marknaden.

I dag, ytterligare ett halvsekel senare, är situationen närmast den omvända. Linoleum, som till skillnad från plastmattan är en naturprodukt, förekommer fortfarande, men kommer alltmer i skymundan. Tidigare liknade de flesta plastmattor golvmaterial av annat slag.

De var alltså imitationer av sten, trä, kakel, klinker och andra dyrbara beläggningar. Dessvärre var dock likheten inte mera påtaglig än att imitationen var tydlig, vilket i sin tur bannlyste plastmattor i finrum och jämförbara utrymmen. Imitationerna finns kvar, men är numera oftast av ett slag som gör dem svåra, ja näst intill omöjliga att skilja från äkta vara. Därtill har plastmattan med åren fått egen identitet inte sällan i djärva mönster och klatschiga färger.

Liksom när det gäller de flesta andra byggvaror finns plastgolv i många kvaliteter, vilket givetvis också avspeglar sig i olika prisnivåer. Prissättningen påverkas också av nya och särskilt populära färgställningar och mönster.

Detta gör att man ibland kan komma över något äldre material av mycket hög kvalitet för priser som ligger klart under dem för jämförbara kvaliteter av senare tillverkningar. Å andra sidan är plastgolv en jämförelsevis billig vara.

Den som vill följa modets växlingar och efter några år önskar byta till något nyare plastgolv behöver sällan bottenskrapa husets underhållskonto. Samma sak gäller givetvis om man vill anpassa vinylgolvet till nya tapeter, textilier och möbler.

I synnerhet så länge man håller sig till välkända märkesvaror är kvaliteten generellt sett god. Hur nöjd man blir med valet av plastmatta beror därför i hög grad på om man valt rätt mattyp för rätt utrymme.

Därvidlag är slitskiktet särskilt viktigt. Ju tjockare plastmatta det är desto längre håller det. Och består det av polyuretan har det inte bara en mycket hållbar ytglans utan är också otroligt lätt att hålla rent. Men plastgolv av sådant slag finns förstås inte bland lågprisvarorna.

Plastgolv ett golvsortiment som lever med tiden

Plastgolvsortimentet är mycket stort och i takt med den ökade efterfrågan växer det alltjämnt. Men framför allt förändras det. Det finns nämligen ganska mycket av mode i moderna plastgolv, ifråga om mönster och färgställningar.

Plastmattor i metervara dominerar, men inte minst för amatörmattläggaren är intresset stort för golvplattor som kan vara mer lätthanterliga för den ovane golvläggaren. De exempel på metervara som presenteras i artikeln är av praktiska skäl långtifrån heltäckande, men avser ändå att visa lite av sortimentets bredd.

Välj rätt plastmatta för rätta utrymmet

En plastmatta kan läggas i praktiskt taget alla utrymmen i en bostad, men det är viktigt att man väljer typer som passar för de olika ytorna. Här får du tips om några saker som är särskilt viktiga att tänka på när man lägger in en plastmatta.

Hallen

Normalt går man inte särskilt mycket på ett hallgolv. Däremot drar både människor och husdjur in sand, lera, snömodd och annan smuts som både fläckar ner och nöter på golvbeläggningen. Därför är det viktigt att man för hallen ändå väljer en plastmatta som är lätt att torka av och har ett extremt starkt slitskikt.

Polyuretan, som ofta betecknas PUR, ger ett sådant skikt. Ett tjockt slitskikt är 0,4 millimeter. Tänk också på att mot “hårda”, mörka färger syns smuts särskilt väl. Allra mörkast är förstås svart, som till och med golvfabrikanterna kallar “syndens färg” om den används i en hall.

Men det finns förstås svart plastgolv med schatteringar som gör att synden inte straffar sig med full kraft…

Köket

På ett köksgolv ställs mycket stora krav, dels därför att köket ofta fungerar som samlingsplats med “högtrafik”, dels därför att man trots detta utsätter golvet för ett mycket ojämnt slitage. Man står framför spisen när man lagar mat, likadant vid diskbänken eller framför diskmaskinen, när man laddar eller plockar ur denna. Och man sitter på bestämda platser vid matbordet, för att inte tala om hur man där ideligen flyttar stolar fram och tillbaka.

Dessutom går man hela tiden i bestämda banor från kyl och frys till arbetsbänk och spis, från porslinsskåp till matbord, från matbord till diskbänk… Ingen är heller så perfekt att man inte då och då tappar något på golvet hårda, vassa ting, varma, kalla, feta, smetiga…

I köket bör man alltså satsa på ett plastgolv som står ut med det mesta ett slitskikt som håller i många år och med en yta som är så lätt att torka av att den inte ens lämnar en aning kvar av den utspillda rödbetssaften…

Vardagsrummet

Vardagsrummet är platsen där man framför allt vill skapa en miljö för att kunna trivas tillsammans med den övriga familjen, kunna ta emot gäster kort sagt, för att kunna umgås och känna sig som hemma. Normalt slits inte vardagsrumsgolvet särskilt hårt, utom framför fåtöljer och soffor där man sitter ofta och länge.

Men å andra sidan skyddas sådana golvytor vanligen av lösa textilmattor. I denna miljö är det därför viktigast att finna ett plastgolv som passar till rummets övriga inredning och till den möbelstil man valt. Är den senare klassisk, klart stilblandad eller extremt modern spelar mindre roll.

De många skiftande mönstren och färgerna ger dig mycket stora valmöjligheter när du ska välja en plastmatta till ditt vardagsrum.

Sovrummet

I detta utrymme bör man välja ett plastgolv med stor försiktighet inte minst därför att sovrummet är den del av bostaden som oftare än andra brukar skifta karaktär. Det är inte lika omständligt och dyrbart att byta gardiner i sovrummet som att göra det i vardagsrummet. En period vill man kanske ha en varm, mättad kulör på sängöverkasten, en annan en mildare och svalare.

Ett annat alternativ är att utnyttja den färg och motivglädje som finns på lakan och sänglinne idag.

Dessa rika chanser till föränderlighet kan du lätt missa om du väljer ett sovrumsgolv med så pass starkt mönster eller så intensiv kulör att alla andra detaljer förbleknar eller på annat sätt passar dåligt. Ett argument för plastgolv i ett sovrum är att ytan är lätt att torka av och därmed kan hållas hyfsat fri från damm.

Slitaget på sovrumsgolvet är i de flesta fall så litet att du oftast inte behöver ta någon större hänsyn till plastmattans egenskaper. Däremot bör du “känna efter” om du vill ha ett svalt eller varmt ombonat sovrum. En ljus, svagt mönstrad plastmatta ger en sval känsla, en mera mustigt plastgolv ger en varm. Men båda är svala när du på morgonen stiger ur sängvärmen.

Den kylan tycker du kanske mindre om, men det är å andra sidan lätt att bli av med den. Det gör du med en textil sängmatta förutsatt att plastmattan har en kulör och ett mönster som passar för en sådan.

Barnens rum

Att välja golvbeläggning till barnkammaren är inte alltid så lätt. Eftersom barn gärna leker på golvet vill man givetvis att denna lekyta ska vara varm. Å andra sidan bör detta önskemål vägas mot ett par, tre andra, som kan vara minst lika viktiga.

Heltäckningsmattor är oftast varmare än plastgolv, men de är istället ganska tråkiga att leka på, eftersom leksaksbilar med små hjul är trögkörda på dem. Ett annat önskemål är att barnens rum ska ha ett golv som inte märks för evigt av hallonsylt, färgpennor, leksaksverktyg och andra “tillhyggen”.

Ett tredje är att golven lätt ska kunna städas av och hållas så dammfria som möjligt.

Varning!

När du i mattbutiken ska välja golvbeläggning löper du alltid en risk att ögat så att säga bedrar dig. Risken är särskilt stor när du ska bedöma plastmattor med starkt markerade eller stora mönster. Så länge plastmattan ligger på rulle är det mycket svårt att bedöma hur den kommer att te sig när den täcker en större eller mindre golvyta inte minst därför att man oftast ser mönstret ur felaktig vinkel och på alltför nära håll.

Om du ber försäljaren att rulla ut ett större stycke plastmatta, så att du kan se helheten på ett realistiskt avstånd, kan du säkrare bedöma mönstereffekten i din egen miljö.

Eftersom barnens hälsa givetvis går före allt annat, och inte minst damm kan vara ett allvarligt hot, är det mycket som talar för plastgolv i småttingars lek och sovmiljö. Ett ytterligare motiv för plastmattor i barnkammaren är att i det stora sortimentet finns många inspirerande lekmönster: “kvartersrutor” och “gator” för bilar och tåg, “hoppfält” och liknande.

Gillestugan

I gillestugan är det ofta fritt fram för mera okonventionella golv, men antingen man låter fantasin flöda eller inte bör man före valet av golvbeläggning försöka tänka igenom hur man vill använda detta andra umgängesutrymme.

Lever man mera stillsamt och mest utnyttjar gillestugan som sittplats behöver man inte bekymra sig så mycket om golvets slittålighet. Är det däremot så att man innemotionerar, spelar pingis eller gärna bjuder till dansparty finns det alla skäl att satsa på ett plastgolv med ett slitskikt som tål påfrestningarna.

Badrum och våtutrymmen

I badrum och andra våtutrymmen måste både golv och väggar ha en heltäckande beläggning för att vara helt täta mot fukt. Valet står då nästan alltid mellan kakel eller våtrumsmatta. Ett stort antal småhusägare har klara önskemål att få klä badrum, grovkök och toaletter med kakel. Och ser man inte till priset är detta givetvis att föredra ur säkerhetssynpunkt.

Man ska emellertid vara helt klar över att skillnaden i kostnader är betydande, både vad gäller materialet och priset för att sätta det på plats. Det tar nämligen betydligt längre tid att sätta kakel än att få en våtrumsmatta av plast på plats.

När det gäller monteringen kan man själv klara både kakel och plastmatta under förutsättning att man verkligen vet vad som krävs och vad man gör. Ett golv eller en vägg i ett våtrum som inte är fackmannamässigt monterat kan ställa till stora bekymmer och orsaka betydande merkostnader.

Det kan kännas som ett nederlag att överge planerna på keramisk beläggning, men bland plastmaterialen finns tröst i till exempel goda kakelimitationer, som dessutom har fördelen att inte vara så hårda att det mesta man råkar tappa på golvet går sönder.

Lättstädade men inte helt okänsliga plastgolv

Det är god ekonomi att försöka stoppa smutsen vid entrén!

Detta är grundregeln i den information om plastgolv som Golvbranschens Riksorganisation ger ut i samarbete med Konsumentverket. Vidare påpekar man att golven inte påverkas av normalt hushållsspill, men att det är angeläget att man torkar upp spill innan det hinner självtorka.

Vissa ämnen som inte löses i vatten, till exempel läppstift, märken efter gummiklackar, skokräm, kulspetspennor och färgkritor kan tas bort med lösningsmedel. Får märkena sitta kvar en tid är risken stor att de tränger ner i plastytan och blir kvar för alltid.

Plastmattans uppbyggnadEn plastmatta kan vara uppbyggd på olika sätt, mer eller mindre avancerat. Teckningen visar exempel på två olika konstruktioner, som ändå ligger snubblande nära varandra. övre exemplet:

slitskikt av polyuretan (1), transparent PVC skikt (2), mönsterskikt (3), glasfiberarmering (4), präglat PVC skum (5). Undre exemplet: slitskikt av transparent, polyuretanförstärkt PVC (1), mönsterskikt (2), PVC skum (3), mineralfiberarmering (4), PVC skum (5).

Andra har också läst

Se alla golvartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se