You dont have javascript enabled! Please enable it! Sätt upp vävtapeter - Så här gör du | dinbyggare.se

Sätt upp vävtapeter – Så här gör du

I den här artikeln får du utförlig information och gör det själv instruktionerna med förklarande fotografier om hur man sätter upp vävtapeter.

Vävtapeter kanske känns förlegat, men faktum är att ett rum som är tapetserat med vävtapet oftast ger ett mycket elegant och om bonat intryck. Om du funderar på att sätta upp vävtapeter bör du dock ha tapetserat förut. Visserligen är arbetsgången i stört sett likadan som vid all annan tapetsering, men materialet är dyrare än andra tapeter och också lite svårare att hantera.

Vävtapeter har en pappersbaksida, vilket underlättar uppsättningen betydligt. Vävda tapeter har funnits i flera tusen år och hade från början också andra funktioner än idag. Ännu in på 1800 talet bestod den vävda tapeten av ett stort tygstycke med målade eller vävda bilder som hängdes på väggen.

Förutom att vävtapeten var vacker att se på kunde man exempelvis avskärma två rum eller mildra den kyla som drog in i rummen genom de tjocka stenväggarna. Dagens vävtapeter är gjorda av lin, konstgjorda fibrer eller en blandning av dessa material. De tillverkas enfärgade eller med ett vävt eller tryckt mönster. Man kan också välja mellan olika strukturer och tjocklekar på trådarna.

De flesta vävtapeter tillverkas med pappersbaksida för att underlätta uppsättningen, men det finns även tapettyper med flisselinbaksida. Skillnaderna mellan de bägge sorterna är att tapeten med pappersbaksida är stabilare att arbeta med. Klistret stryks på tapetens baksida. På väv med flisselinunderlag stryks däremot limmet direkt på väggen.

Textiltapeter är inte bara exklusiva att se på, de kostar också betydligt mer än papperstapeter av hög kvalitet. Väven är vacker att se på och ger ett varmt och ombonat intryck som är svårt att få fram med annan tapetkvalitet. Karaktären gör att väven i vissa miljöer är väl värd sitt pris. Vävda tapeter ger en fin väggyta, men är mycket känsliga för bland annat fläckar och direkt slitage.

Varning

Om du ska göra ett mera omfattande förarbete måste du redan från början ta loss kåporna över vägguttag och strömbrytare i rummet. Koppla bort strömmen genom att ta ur proppen för strömkretsen eller slå av huvudströmbrytaren. Tänk på att väta i närheten av starkström är en livsfarlig kombination!

Det här behöver du när du ska sätta upp vävtapeter:

Verktyg:
1. Hammare med klo 2. Hink 3. Svamp 4. Slipkloss 5. Skruvmejsel 6. Stålspacklar i flera bredder 7. Sax 8. Snöre 9. Blyertspenna 10. Tapetlinjal 11. Målningsrullar för lim och färg 12. Färgtråg 13. Brytbladskniv 14. Tapetbord 15. Stege eller pall.

Material:
Vävtapeter, Vävlim, Sandspackel, Glasfiberremsor, Målartvätt, Slippapper, Trasor, Skyddsplast eller skyddspapper, Tunna träfiberplattor, ev. Tapetlösande medel, ev. Alkydgrundfärg, Tapetklister.

Planering

1. Mät upp väggarnas höjd och längd. Ta uppgifterna med dig när du går till butiken, så får du hjälp med att räkna ut hur många rullar du behöver.
2. Köp hem vävtapeter och lim speciellt avpassat för den vävtapet du har valt. Fråga om du är tveksam.
3. Bestäm vilket förarbete som fordras för ett lyckat slutresultat.
4. Planera förarbetet noga. Måste du göra ett omfattande spacklings och slipningsarbete tar detta moment lång tid.
5. Töm rummet eller täck över möblerna och gör förarbetet. Tänk på att sliparbetet dammar mycket.
6. Kontrollera att du har de verktyg du behöver innan du börjar tapetsera. Glöm inte se till att du har en stadig pall eller stege att stå på, om det skulle behövas.
7. Sätt upp vävtapeterna när underlaget är helt torrt.

Värt att veta

När du väljer tapeter ska du ta reda på om den har rak eller förskjuten mönsterpassning. Symbolerna för detta ser ut så här:

Rak mönsterpassningRak mönsterpassning.

Förskjuten mönsterpassning.Förskjuten mönsterpassning.

Dessa och andra symboler för tapetens tålighet och skötsel finns ofta tryckta på tapetprovens baksida. Varje tapetrulle har också symbolmärkning. Vävtapeter lämpar sig inte alltid så bra för kattägare eftersom den trådrika väven av katterna anses som ett utmärkt klätteralternativ. Ska du tapetsera med en tunn vävtapet på ett mönstrat underlag måste du först måla väggytan med en ljus alkydgrundfärg och sedan låta färgen torka ordentligt innan du fortsätter. Vävtapeter är inte avtorkbara och du bör därför inte välja denna kvalitet till ett rum där du vill kunna umgås obehindrat med mindre barn och husdjur.

Knivskarp uppsättning

När du ska tapetsera bör du se till att ha ett helt rent tapetbord och knivar med mycket vassa blad. Materialet är hårdare att skära i än vanlig tapet och använder du ett oskarpt knivblad kan du slita sönder trådarna och därmed skada väven.

Det är inte bara tapetbordet som ska vara skinande rent, detta gäller också underlaget på väggen. Många vävtapeter speciellt ljusa och/eller glest vävda fordrar ett enfärgat och helt slätt underlag. Om du slarvar med förarbetet kan alltså underlaget synas igenom och därmed förstöra hela intrycket av den nya tapeten.

Oavsett vilken typ av tapet du ska sätta upp är det viktigt att du får ut all luft mellan tapet och underlag. Till papperstapeter använder du en tapetborste till det jobbet. Misslyckas du och får luftbubblor, kan du efteråt ofta rätta till felet med en vass kniv och lite klister. När du tapetserar med väv ska du istället använda ett tapetverktyg av plast en slags mjuk skrapa att pressa fast tapeten med. Du måste arbeta med ganska lätt hand, så att du inte skadar trådarna.

Eventuella missar kan du däremot inte göra något åt i efterhand eftersom du inte bör skära mitt i en vävd våd. Eftersom det kan förekomma skillnader mellan olika tillverkningar och även mellan olika vävkvaliteter bör du alltid i första hand följa de anvisningar som du får när du köper vävtapeten. En sak är dock gemensam för alla vävtapeter de ska sättas kant mot kant.

Förarbete

Vid alla slags målnings och tapetseringsarbeten är det förarbetet som tar tid, men är du noggrann med detta så “bäddar” du för ett lyckat slutresultat. Man brukar säga att förarbetet tar 80-90 procent av hela arbetstiden, men det är alltså väl investerad tid.

Den gamla tapeten som underlag

Tips!

Kontrollera alltid att samtliga tapetrullar har samma tillverkningsnummer innan du bryter förpackningen. I annat fall kan det skilja en hel del i färgnyans från rulle till rulle. När du öppnar en rulle bör du för att inte skada tapeten skära av plasten längs rullen ett par mm från den synliga tapetkanten. Se till så att du har tagit bort alla spikar, skruvar och dyl. innan du sätter igång att tapetsera. Täck gärna över de möbler som finns kvar i rummet när du ska tapetsera. Använd ev. gamla lakan eller plastskynken.

Ta ner den gamla tapeten

Värt att veta

Använd alltid finkornigt slippapper när du slipar före tapetsering, så får du ett helt slätt underlag. Du bör alltid förbereda ett sugande material med utspätt tapetklister, annars drar underlaget åt sig av vävlimmet istället och därmed fäster väven dåligt mot underlaget.

Loda väggen innan du sätter igång att tapetsera. Även om väggen ser rak ut så behöver så inte vara fallet. Du kan lätt kontrollera om väggen är rak genom att hänga en sax i ett snöre. Loda sedan vid varje fönster, dörr och hörn.

Ojämnt underlag


Sätt upp vävtapeten


Hörn

Tips!

När du ska tapetsera med exklusivt material bör du alltid se till att måla tak och snickerier innan uppsättningen. Det är inte roligt att ta in färgpytsar i det “nya” rummet, dessutom riskerar du färgstänk om du målar i efterhand.

När du ska tvätta målade eller tapetserade ytor kan du använda målarsoda utspädd med vatten. Blanda en del soda med tio delar vatten. Det finns också färdigblandade tvättlösningar. Oavsett vilken blandning du använder när du tvättar är det viktigt att du sköljer noga i flera omgångar. Sista sköljvattnet får inte kännas halt.

Tapetsera vid fönster och dörrar


Tips!

Om du kan ta loss alla golvlister i rummet innan du tapetserar blir uppsättningen enklare. Vävtapeten kan dessutom, trots hög kvalitet, fransa sig när den suttit uppe ett tag. Om tapetkanten skyddas bakom golvlisten, minskar du den risken.

Om du har ett mycket ojämnt väggunderlag kan det vara all ide att täcka tapetseringsytan med exempelvis en tunn, hård träfiberplatta. Var noga med att spackla över alla spikskallar och skarvar. Använd fint spackel och låt detta torka.

Sätt därefter glasfiberremsor i spacklet, längs alla skarvar. Detta hindrar spacklet från att spricka när plattorna “rör” sig. Slipa den torra spackelytan med fint slippapper tills ytan känns helt slät och plan. Grunda sedan med utspätt vävlim 1 del till 3-4 delar vatten.

Vägguttag och strömbrytare

Relaterade artiklar

Fler steg för steg projekt när du ska tapetsera »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se