You dont have javascript enabled! Please enable it! Byta ytterdörr? Bra tips om ytterdörrar när du ska byta | dinbyggare.se

Byta ytterdörr? Tips om ytterdörrar

Vacker ytterdörr

Ytterdörrar har gått från att vara en standardprodukt till ett allt mer personligt val. Samtidigt har funktioner och teknik utvecklats, och det kan till och med löna sig att byta ut en gammal ytterdörr som läcker ut värmen.

De flesta moderna ytterdörrar har egentligen samma uppbyggnad i tre skikt: Först en isolerande kärna av cellplast eller träfiber som omges av plåtar som gör ytterdörren stabil, samt ett yttre skikt i trä eller HDF-board som ger dörren dess utseende.

Det finns också ytterdörrar helt i trä, men de kan vara svåra att få lika täta. Furu och ek är de formstabilaste träslagen, men påverkas ändå av väder och vind. Teak är tåligt men dyrt. Man kan kombinera med innerdörrar för att få tillräckligt tätt.

Många tycker det är trevligt med glas i ytterdörrar. Men glaset kan bli en energitjuv om det inte har mycket god isoleringsförmåga. Fråga efter energiglas!

Även om du byter ut en gammal ytterdörr så behöver ytterdörren underhåll. Ytterdörrar i trä ska oljas med jämna mellanrum. Målade ytterdörrar är lättare att underhålla. Det räcker ofta med att tvätta ytterdörren någon gång om året. Fundera på vilken egen insats som passar dig!

När du ska byta ytterdörr bör man prioritera isoleringsförmågan. Att byta till en energieffektiv ytterdörr kan spara mellan 250 och 460 kronor per år, beroende på var i Sverige man bor, enligt Energiverket. En god isolering isolerar också väl från ljud. Även säkrare ytterdörrar kan löna sig om det ger rabatt på försäkringspremien.

När du ska byta ytterdörr, tänk på följande:

Montera rätt!

För att få bäst resultat från sin ytterdörr är det också viktigt hur man monterar både ytterdörr och karm. Det bör följa med en tydlig monteringsanvisning. Ytterdörren måste också slutjusteras efter att den monterats. Minsta lutning kan göra att ytterdörren inte sluter lika tätt mot tätningslisterna.

Formfastast ytterdörr är bäst!

Att ytterdörrarna är delvis i HDF-board behöver inte betyda lägre kvalitet. Trä är ett levande material som påverkas av sin omgivning medan olika fiberskivor är mycket starka och formfasta material som gör att dörren håller tätt längre utan att slå sig.

Kolla garantin på fönsterglaset!

När du ska byta ytterdörr är det bra att kontrollera vilka garantier som gäller för fönsterglaset i dörren. Ofta är den kortare än på själva ytterdörren, eftersom glaset kan imma när fönsterkassetten börjar läcka efter några år. Kanske kan du ha ett glasparti över eller vid sidan av dörren istället?

Skydda ytterdörren!

Ett skyddande entrétak över ytterdörren är inte bara trevligt om man ska leta efter nycklarna i regnet. Det förlänger även livet på ytterdörren som inte utsätts för lika mycket slitage från vind, regn och sol.

Vilka regler gäller?

Det kan krävas brandsäkra eller ljudklassade dörrar, eller så kan det vara tvunget att ha en viss bredd på ytterdörrar för att ge tillräcklig tillgänglighet.

Dörrtips – välj rätt ytterdörr

Planera när du ska köpa din ytterdörr

Så tyder du märkningarna på din ytterdörr

Relaterade artiklar

Se alla dörr & portartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se