Badrumsporslin – Guide för dig som ska byta porslin i badrummet

Badrumsinredning med nytt badrumsporslin

I denna artikel får du tips om badrumsporslin och vad du behöver tänka på när du ska inreda och köpa nytt sanitetsporslin till ditt badrum.

På 1600 och 1700 talen var toalettbestyren offentliga bland konungen och adeln. Eftersom sanites-utrustningen och badrumsiredningen skulle visa vilken fin smak och god ekonomi huset hade, finns många fina uppsättningar badrumsporslin, som handfat, kannor och pottor i ädla metaller och vackert dekorerat porslin bevarade. Numera sker toalettbesöken bakom “lyckta dörrar”, men vikten av en ombonad och vacker badrumsinredning och miljö har inte minskat. Ta därför gott om tid på dig när du väljer nytt sanitetsgods eller badrumsporslin som vi ofta kallar det i dag. Tänk noga igenom vilka krav och då inte bara estetiska utan även praktiska du har på toalett, handfat och badkar. Innan du fördjupar dig i de modeller av badrumsporslin som finns av handfat, toalettstolar och badkar som finns på marknaden, bör du ha en del förutsättningar klara.

Först och främst bör du veta hur stort utrymme du har för din badrumsinredning och vad du vill fylla det med. Du ska alltså bestämma om du till exempel behöver ett eller två handfat eller om du vill ha badkar och bidé eller avstå från något av detta till förmån för exempelvis fler förvaringsskåp. Om du inte kan eller vill ändra på avloppsinstallationen måste du anpassa ditt val av badrumsporslin till denna. Du kan inte välja vägghängda handfat eller WC om uttaget för avloppet sitter i golvet och vice versa.

Ska du endast byta badrumsporslinet utan att ändra färgsättningen i badrummet bör du även bestämma vilka kulörer som kan komma ifråga, innan du börjar titta på olika modeller. Gör du så är risken mindre att du lockas att välja en färgställning som inspirerar till kostsamma förändringar i våtutrymmet. Sanitet låter tråkigt, men kan ge många impulser till stora förändringar. Gör därför även upp en kalkyl, så att du vet vad ditt “nya” badrum och badrumsinredningen totalt får lov att kosta.

Olika material och sanitetgods

Det som förut kallades för sanitetsporslin bör numera kallas sanitetsgods eftersom det framför allt i handfat finns många material att välja mellan. Förutom porslin kan du få tvättställ i marmor, marmorkross, komposit, emaljerad plåt, trä och plast. Toalettstolar vanligtvis i porslin men finns även i plåt. Anledningen till detta är att porslin är ett mycket tåligt material, bland annat mot temperaturväxlingar och frätande ämnen. Detta bevisas gott av de porslinsskålar som används på kemiska laboratorier. Badkar tillverkas däremot sällan i porslin utan förekommer oftast i emaljerad, brännlackerad plåt eller plast. Det finns dock många former och storlekar på badkaret och bubblande massage som extravagans.

Toalettstolar

Man kan välja mellan toalettstolar av golv eller väggmodell. Om du har avloppet i väggen kan du ändå välja en golvmodell med ett så kallat P eller Q-lås. Är avloppet placerat i golvet kan du bara använda en golvmodell med S lås. De vägghängda modellerna är självklart mest praktiska. Dessa underlättar städningen av badrummet betydligt. Om du är hänvisad till en golvmodell finns sådana med dolt vattenlås. Detta innebär att böjen till vattenlåset är dold bakom ett helt stycke porslin, vilket gör en sådan WC stol mycket enklare att hålla ren.

Montering av en vägghängd toalettstol fordrar stabila fästen. Det absolut bästa är att i samband med om eller nybyggnad bygga in en fixtur en gedigen stålram i väggen. Under vissa förutsättningar kan man även fästa den vägghängda modellen i regelverket.

Oavsett vilken design du väljer på toalettstolen är sitthöjden med några få undantag 42 centimeter. Det finns även toalettstolar med högre sitthöjd, vilket underlättar toalettbesöken för den som inte rör sig så lätt. Dessa stolar är som regel 60 centimeter höga.

Formen på stolen kan vara mjukt rundad eller mera rektangulär, cisternen i varierande höjd och bredd. En del WC stolsfabrikanter leker med olika reliefmönster i porslinet, som kan få en ganska enkel vit toalettstol att se exklusiv ut.

När du väljer bland svensktillverkade toalettstolar är dessa numera alltid snålspolande. De utnyttjar inte mer än 6 liter vatten vid varje spolning medan en toalettstol av äldre datum behöver 9 liter.

Väljer du bland utländska fabrikat av toalettstolar bör du alltid ta reda på hur mycket vatten som går åt vid spolning. Det finns toaletter som kräver både mer och mindre mängd än de svenska modellerna. Även spolknapp och sits är viktiga detaljer. Sitsen är för det mesta enkel att ta loss och rengöra, men det finns anordningar som är lite svårare att lossa och fästa igen. Det finns toalettstolar med spolreglage som dras uppåt och de som är infällda i cisternlocket och trycks nedåt. Den sistnämnda modellen anses av många som mera lätthanterlig och lättstädad än den förra. Vilken man väljer kan ju vara en smaksak.

Toalettstolar med olika vattenlås

Toalettstolar är alltid utrustade med ett vattenlås som förhindrar att dålig lukt tränger upp från avloppet. Eftersom anslutningen mellan vattenlås avlopp kan vara i golvet eller i väggen rakt bakom toalettstolen eller mot en sidoväg. Dom olika vattenlåsen kallas S – P och Q lås.

Bidéer

Bidén lanserades för första gången på 1700 talet och ansågs vara en absolut lyxartikel, vilken gjordes i ädelträ med skål av vackert målat porslin. Numera tillverkas bidéer av porslin ofta i matchande design med toalettstolen. Ordet bidé är lika franskt som föremålet i sig och betyder “liten häst”. Hur detta fat för underlivstvätt har fått sitt namn vet man dock inte. Hos oss har bidén aldrig varit någon storsäljare, men den är utan tvekan praktisk på mer än ett sätt. Har du därför utrymme att montera en bidé i badrummet kommer den säkert inte stå oanvänd.

Den är till mått, form och modell lika toalettstolen. Du kan alltså få en bidé som står på golvet eller en som hänger på väggen. Sitthöjden varierar en del men är som regel något lägre än toalettstolen, det vill säga mellan 37-45 centimeter från golvet. När man använder bidén för underlivshygien är det lättast att sitta vänd mot blandaren alltså tvärtom mot när man sitter på WC stolen. Man bör också se till att blandaren är utrustad med ett säkertskållningsskydd. Bidén fungerar även utmärkt att tvätta fötterna i.

Badkar

Man har badat i badkar i flera tusen år. Karbadet har tillsammans med bland annat olika salter och oljor använts som stärkande eller helande “läkemedel” på kurorter. Och både i slott och koja har det funnits en badbalja i enklare eller mera exklusiv utformning i århundraden. Under 1970 talet bytte allt fler hushåll ut badkaret mot en duschplats. Duschen drar inte samma mängd vatten per badtillfälle, men den främsta anledningen till förändringen var nog det ökade hygieniska medvetandet. Nu är badkaret åter populärt och då inte endast för bubbelkarens skull, utan även för den lisa ett varmt bad ger en stressad själ.

Standardmåtten för badkar är 160 centimeter långt och 70 centimeter brett, men det finns även kar som är längre, kortare och/eller något bredare. I samband med att kraven på badrummets standard och storlek har ökat, har också fantasin eggat badkarstillverkare. Förf fanns i princip endast tre olika badkarsformat, standardlängden 160 centimeter, en extra lång variant och sittbadkaret. Alla karen var rektangulära. Numera kan du välja mellan ett otal former och storlekar. Du kan få ett snäckformat kar för en eller två personer eller ett kar som har anatomisk utformning på karets insida. Trekantiga kar för en eller flera personer eller ett kar som placeras som en tunga ut i badrummet är andra varianter.

Oavsett vilken form du vill ha på karet är alla badkarsmodellerna som regel 50 centimeter höga och tillverkade i plast eller brännlackerad plåt. Det finns även badkar i annat lite mer ovanligt material, till exempel gjutmarmor eller trä. De flesta badkar har en eller flera löstagbara fronter, så att du lätt kan komma åt att göra rent under karet. En del låsanordningar för detta ändamål kan vara svåra att hantera, men många badkar har snäpplås som gör att det är lätt attlyfta av och på dessa fronter.

Utrymmet styr valet av badrumsporslin

När du väljer badkar ska du tänka på att detta, trots sin storlek, inte får bli dominerande. När man går in i ett badrum bör man inte få känslan av att “ramla i” redan på tröskeln. De små badrummen är säkert en väsentlig anledning till att den traditionella formen fortfarande är den mest köpta. En annan anledningen är säkert priset, eftersom de fantasifulla karen ofta också kostar betydligt mer. Om du ska utrusta ett badrum med snedtak med badkar bör du placera detta med tanke på den lägre takhöjden. Se alltså till att man kan gå i och ur karet utan att slå huvudet i det lutande taket. Ett par exempel: Placeras karet från snedtaket och ut i rummet bör takhöjden mitt i karet vara 2 meter. Placerar du däremot karet längs snedtaket bör takhöjden vara minst 2,1 meter när du mäter mitt i badkaret.

Har du ett litet badrum och många krav på funktioner kan ett sittbadkar vara en lösning. Detta kar är inte mer än cirka 1 meter långt, men något högre än standardmodellen. Du badar bekvämt, sittande på en formgjuten klack i karet.

Bubbelbadkar och bubblor i badet

Tycker du om att ligga i badet och koppla av är bubbelbadkaret kanske något för dig. Vattnet pumpas runt i cirklande rörelser vilket av många upplevs som muskelavslappnande, avstressande och mycket skönt. Bubbelbadkaret är utrustat med upp till sex munstycken och en insugningsventil. Du styr enkelt bubblor och vattnets pulsering med reglage på badkarskanten. Motorpaketet och alla ledningar är placerade under karet. Du bör se till att karet är utrustat med en bubbelspärr, så att inte motorn går att starta om vattennivån är för låg.

Eftersom ett bubbelbadkar med all utrustning väger cirka 50 kilo eller mer, måste du ta reda på om badrumsgolvet tål denna ökade belastning. Du får inte installera den här typen av utrustning själv, utan måste överlåta detta till en behörig elektriker. Om du vill bygga in bubbelkaret kan du naturligtvis göra detta, under förutsättning att man kan lyfta ut karet när motorn behöver servas.

Gammalt badkar blir som nytt

Om du har ett gammalt och utslitet badkar, som dessutom är inbyggt med kakel, kan badkarsbytet betyda omfattande Renoveringsarbeten. Vill du undvika att riva hela badrummet finns det tre alternativ att välja mellan. Du kan ta kontakt med en firma som ger det gamla karet en ny, fin yta med speciell emaljliknande färg som tål vattenbegjutningen. Denna ytbehanding kan du även göra själv, men du får inte den garanti för ett lyckat resultat som en auktoriserad firma kan ge dig.

Handfat

Handfatet i badrummet bör vara så rejält tilltaget att du kan tvätta mer av kroppen än just bara händerna. Ju större handfat du väljer desto mindre är dessutom risken att vatten stänker ner på golvet. Det finns riktigt små handfat som du endast bör välja i nödfall och då i en liten och trång gästtoalett. Bland de ordinära och stora handfaten har du mycket att välja mellan. Först och främst står valet mellan rektangulära eller rundade tvättställ. De förstnämnda upplevs ofta som större och bredare än de rundade, vilket är bra att notera om du har ett litet badrum.

Du kan också välja mellan fristående, infällda och bänktvättställ. De fristående är de mest traditionella, men ger också ofta ett ganska tråkigt intryck. Anledningen till den dåliga dagern är det tydligt framträdande vattenlåset. Du kan dock enkelt dölja låset med en porslinspelare. Pelaren förändrar både handfatet och det totala intrycket av badrummet betydligt mer än vad man skulle kunna tro. Det “vanliga” handfatet blir ett elegant tvättställ.

Både det infällda och bänktvättstället ger utrymme för rejäla avställningsytor. Den stora skillnaden mellan de bägge modellerna är att bänktvättstället är allt i ett, medan det infällda fatet ger en skarv mellan fat och bänkyta. Denna skarv kan vara opraktisk ur rengöringssynpunkt. Oavsett vilket tvättställ du väljer bör du tänka på att ytorna i och vid fatet ska vara släta och utan onödiga utsmyckningar som krånglar till rengöringen.

Häng handfatet rätt

Handfat monteras oftast på konsoler i väggen. På detta sätt får man ett mellanrum mellan fatet och väggen som underlättar vid städning. Man kan också montera tvättstället med franska skruvar dikt mot väggen detta är vanligt med bänk och infällda tvättställ men då bör man också täta intill väggen med tätningsmassa för våtutrymmen. Om du kan bestämma hur avloppet ska dras, bör du av flera skäl välja att låta detta gå ut genom väggen. En anledning är naturligtvis att de fria golvytorna är mera lättstädade.

Om du vill ha handfat med underskåp är detta också en anledning till att önska vägganslutet avlopp. Finns avloppen i golvet måste rör och vattenlås gå genom skåpet, vilket stjäl en hel del utrymme. Man brukar som regel montera tvättstället på mellan 80 och 90 centimeters höjd. Den absolut vanligaste höjden är en gyllene medelväg 85 centimeter.

Flera handfat

Om man inte har många badrum i huset kan man minska morgonkön genom att ha två handfat i samma badrum. Det finns många vackra, dubbla handfat bland bänktvättställen, men frågan är om det inte många gånger är mera praktiskt med två enkla.

När familjen efter några år naturligt krymper ut igen behövs kanske inte det extra tvättstället och utrymmet kan användas till något annat eller bara ge större rymd i badrummet.

Värt att veta om badrumsporslin

När du har investerat i nytt, fräscht sanitetsgods är det viktigt att du sköter det på rätt sätt, så att inte rengöringsmedlen skadar en annars tålig yta. Tvättställ i krossad marmor är känsliga. Använd därför endast tvål och vatten. Slipmedel skadar ytan och kalklösande vätskor kan skada materialet. För att få en blank yta vaxar du handfatet med jämna mellanrum. Emalj ska du också vara “snäll” mot. Använd ett allrengöringsmedel eller diskmedel tillsammans med en mjuk trasa eller borste. Använd däremot aldrig slipande rengöringsmedel eller starka syror.

Porslin är det tåligaste materialet och på detta kan du även göra rent med klorhaltiga rengöringsmedel eller specialmedel med ett pH värde som understiger 8. Missfärgningar får du bort med vin , citron eller ättikssyra.

Tips!

För att ytterligare förhöja helhetsintrycket kan du komplettera sanitetsgodset med matchande krokar, toalettrullehållare, hyllor etc. Många sanitetsuppsättningar har dessa tillbehör i exakt samma stil och kulör.

Värt att veta

När du ska välja nytt sanitetsgods och då särskilt om du vill ha färgat badrumsporslin bör du hålla dig till samma fabrikat. Du kan inte räkna med att du får samma nyans i kulören om du väljer tvättställ, toalettstol och badkar från skilda fabrikanter. Sanitetsgods i mörka nyanser är ofta lockande att satsa på. Tänk på att tvål och vattenstänk alltid syns mycket tydligt på mörka färger. Handfat i ljusa kulörer ser alltså rena ut betydligt längre än de mörka.

Varning!

Installation av bubbelbadkar är en fast elektrisk installation och ska därför utföras av en behörig elektriker. Undersök badrumsgolvet och dess bärighet innan du bestämmer dig för ett bubbelbadkar. Tyngden av karet kan annars göra stor skada i huset.

Andra har också läst

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se