You dont have javascript enabled! Please enable it! Att tänka på när du reser bort | dinbyggare.se

Att tänka på när du reser bort

Reser bort från fastigheten

I och för sig är det inte särskilt märkligt om vi känner en viss ängslan för att lämna bostaden för en tid. Hur försiktiga och förutseende vi än är kan mycket hända, För att slippa oroa sig under semestern är det bra att göra en noggrann husesyn innan avresan.

De flesta av våra råd kan kanske verka självklara, men just för att det är fråga om så enkla och solklara bestyr är det också så lätt att glömma eller förbise dem – i all synnerhet om man är lite jäktad inför en resa. I artikeln hittar du en sammanfattad checklista som tar upp sådant som du kan ha nytta av att veta. Följer du listan har du stor chans att komma hem till ett välkomnande hus – så som du säkert vill möta det!

Spisen

Kontrollera spisen innan resan

Kontrollera att plattor, ugn och grill är avstängda.

Diskmaskinen

Låt inte odiskat porslin stå kvar. Antingen du lämnar en tom maskin eller diskat gods kvar
i maskinen är det viktigt att du öppnar luckan. Stäng av vattentillförseln.

Kylskåpet

Kontrollera och töm kylskåpet på färskvaror

Töm kylskåpet på alla färskvaror. Kan du tömma kylskåpet helt, stäng då av strömmen och öppna dörrarna för att undvika mögel.

Hushållsapparaterna

Dra ut kontakterna till alla hushållsapparater – kaffeautomaten, strykjärnet, mikrovågsugnen, dammsugaren, brödrosten…

Skafferiet/matkällaren

Ta en extra titt. Här kan finnas varor som möglar, ruttnar eller surnar.

Värmesystemet

Reser du bort en längre tid under vintern kan det finnas skäl att sänka rumstemperaturen.

Radion och TV:n

Stäng av TV:n och nätanslutna apparater

Dra ut väggkontakter och antennsladdar till nätanslutna apparater. Ska du vara borta länge bör du också ta ut batterierna.

Möblerna och mattorna

Starkt solljus kan förstöra möbler och mattor. Vill du inte dra ner gardinerna eller persiennerna, följ den gamla regeln att lägga lakan över känsliga textilier, tavlor och möbelytor.

Kristallglasen

Flytta all kristall från platser dit solen kan nå. Olyckligt placerad kan en prisma bli ett brännglas och orsaka brand i lättantändligt material.

Värdeföremålen

Hanterliga värdeföremål – smycken, frimärken, mindre prydnader etc. – bör givetvis läggas i bankfack eller på annan säker plats.

Rumsväxterna

Långtidsvattnande kärl är en lösning. En vattnande granne en annan. Passar ingendera mår växterna sommartid bättre på balkongen eller i trädgården. Sätt dem gärna i rabattjorden, men skuggigt och i sina krukor.

Trädgården

Tyvärr sköter inte trädgården sig själv. Goda grannar brukar kunna hjälpas åt med nödvändig gräsklippning och bevattning. Ett sätt att länge bevara rabattjordens fuktighet är att ge en riktig rotblöta, luckra jorden och sedan täcka med ett tjockt lager mull.

Markiserna

Har du markiser bör du rulla upp dessa helt. Det kan blåsa upp till storm medan du är borta.

Grannarna

Tala om för grannarna att du reser bort och be att någon ser till dina blommor. Be att grannen tömmer brevlådan och utnyttjar din biluppställningsplats. Lämna om möjligt adress och telefonnummer.

Fönstren

Se till att alla fönsterhakar sitter på och att eventuella fönsterlås är låsta. Glöm inte tak och källarfönster.

Dörrarna

Det sista du gör när du lämnar huset är förstås att låsa ytterdörren – men har du sett efter att köksdörren, källardörren, altan eller balkongdörren också är låsta?

Soporna

När man stänger ett hus hittar man ofta in i det sista något som måste kastas. Glöm inte att slänga soppåsen – så slipper du att mötas av obehagliga dofter när du kommer hem igen.

Lägenheten och fritidshuset

Att lämna en lägenhet för en tid kan kräva något färre förberedelser än att resa ifrån ett hus som ingen ser till. Med undantag för trädgårdsbekymmer och liknande gäller ändå i stort sett samma checklista. För fritidshuset finns emellertid några viktiga tillägg. Vill du ha lägre grundvärme i huset får du inte glömma att ställa om termostater på radiatorer.

Stäng också spjället till den öppna spisen eller braskamin och töm vattensystemet om det finns risk för att detta kan frysa. Har du fönsterluckor, stäng dessa. Dra annars för gardinerna. Besväras du av möss, lägg färskt enris där de har chans att ta sig in. Om du lämnar fritidshuset för vintern, be någon granne att se till det ibland och med ett par månaders mellanrum fylla på vattenlåsen.

Checklista när du ska resa bort

1) Spisen
2) Diskmaskinen
3) Kylskåpet
4) Frysen
5) Skafferiet/matkällaren
6) Tvättmaskinen
7) Hushållsapparaterna
8) Våtutrymmena
9) Vattenkranarna
10) Värmesystemet
11) Radion och TV:n
12) Möblerna och mattorna
13) Kristallglasen
14) Värdeföremålen
15) Rumsväxterna
16) Trädgården
17) Markiserna
18) Grannarna
19) Fönstren
20) Dörrarna
21) Soporna

Relaterade artiklar

Se alla skydd & säkerhetsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se