You dont have javascript enabled! Please enable it! 8 tips när du ska bygga garage | dinbyggare.se

8 tips när du ska bygga garage

Nybyggt fristående garage

Att bygga ett garage är något många villaägare drömmer om, men valen är många och det är många aspekter som du behöver väga in när det kommer till val och placering av garaget. Här är en kort guide med tips och värt att tänka på inför garagebygget.

I vårt nordliga land är det både bekvämt och tryggt med ett ombonat garage att ställa bilen i. Ett garage skyddas bilen på mer än ett sätt, samtidigt som det bilföraren slipper såväl fastfrysta vindrutetorkare som snösopning på tak och sidor. Garaget är dessutom en bra plats för förvaring av hobbyprylar av alla de slag.

Ett garage är både en plats för säker förvaring av bil och ett förrådsutrymme. I första hand är garaget kanske tänkt att förvara bilen, men det blir sällan så i verkligheten. Med rätt planering och bra ytor får både bil och hobbyprylar plats.

1. Placering av garaget

Ett garage kan antingen vara en fristående byggnad alternativt en tillbyggnad till bostaden. Med ett garage som tillbyggnad blir det behändigt att ta sig och inköpta ting mellan garage och hus, utan att behöva bli våt om vare sig fötter eller hår. Ett fristående kan däremot vara lämpligt när ett garage helt enkelt inte får plats bredvid huset utan att störa.

2. Isolering eller kallgarage

Ett garage kan vara isolerat eller ett så kallat kallgarage. Varmgaraget kan kännas klart bättre, men det är också mycket dyrare. Isoleringen kostar pengar, uppvärmningen likaså. Dessutom behövs det en bra ventilation i ett varmgarage då kondensen från en fuktig och varm bil gärna sätter sig i väggarna – och på bilen.

Ett kallt och luftigt garage skyddar bättre mot rostskador. Om garaget däremot även används för någon hobbyverksamhet, eller av någon som tycker om att meka med bilar, är ett varmgarage helt klart att föredra.

3. Storlek – en eller två platser?

Till att börja med behöver bilen verkligen få plats i garaget. Det får inte vara så litet att enbart en småbil går in. Tänk när bilen byts ut till en större. Dessutom kanske det behövs två garageplatser?

Förutom det är risken är stor att fler saker än enbart bilen hamnar i ett garage. Att göra ett för litet garage brukar straffa sig. Till slut får inte bilen plats för alla saker. Var realistisk i bedömningen av storleken och fundera på vad som verkligen ska få plats.

4. Få plats med tillbehör

För att få plats med allt som behövs finns finurliga och lättarbetade häng- och hyllsystem som gör att det mesta får plats. En investering i ett väl genomtänkt förvaringssystem sparar på energi och utrymme. Dessutom är chansen att garaget verkligen kan rymma den där bilen som det från början var tänkt.

Tänk också på att inredningen och färgerna i ett garage kan vara roliga och upplyftande. Det behöver inte vara grått och tråkigt bara för att det är ett garage som ska inredas.

5. Avlopp i garaget

Ett avlopp i garaget kan kännas behändigt. Men det är inte alltid möjligt, då olja och andra kemikalier som gärna används i samband med bilvård då hamnar i avloppssystemet. Det i sin tur kan förstöra reningssystemet i det kommunala avloppet. Därför godkänner inte alla kommuner ett sådant avlopp med mindre än att det finns en fettavskiljare och sandfällor som bromsar oljornas färd igenom systemet.

6. Platsbyggt eller byggsats?

Det finns monteringsfärdiga byggsatser på marknaden. De är ofta prisvärda och sätts snabbt upp av fackmän. Alternativet är att göra egna ritningar för att sedan platsbygga garaget. Då kan garaget skräddarsys, men kostnaden blir också ofta större.

Vilken typ av garage du ska välja är beroende på vilken typ av garage som ska byggas. Ska du välja garage som byggsats bör du fundera över om garaget går ihop med husets övriga arkitektur och utseende och om det går att ändra färg och material på garagets ytskikt.

7. Garageport eller dörrar

En av de stora detaljerna på ett garage är dörrarna. Det finns alla möjliga typer av garageportar, allt från enklaste jalusiportar till avancerade konstruktioner med fjärrstyrning. Oavsett vilken port det gäller, är det viktigt att den håller tillräckligt stora mått. Det är inte roligt om bilen skadas av att porten är för trång.

Glöm inte heller att det ska finnas en personutgång utöver porten från garaget. En av de stora fördelarna med ett garage är förutom bekvämligheten också säkerheten. Det går att låsa in bilar och andra värdefulla ting på ett säkert sätt. Se till att ha ordentliga och godkända lås på alla dörrar som går till garaget.

Det behövs också en hel del ljus för att lysa upp ett garage ordentligt, men för den skull behöver inte alla ljuspunkter vara de gamla tråkiga lysrören. Med LED-ljus går det att ljussätta på ett bra och trevligt sätt från flera håll.

8. Att tänka på när du ska bygga garaget

Ett garage är en byggnad som nästan alltid kräver ett bygglov. Anpassa alltid garagets utseende till omgivning och huset det ska stå invid. Det ger bäst intryck.

Relaterade artiklar

Se alla dörr & portartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se